Pe 3 februarie a.c., a fost făcut public sondajul de opinie, realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”. Rezultatele acestuia reflectă perfect ignoranța și lipsa de empatie a moldovenilor. Loviți din plin de criza energetică și economică, uităm să fim mai înțelegători. Trebuie să fim solidari cu poporul ucrainean chiar dacă acest lucru înseamnă să plătim mai mult pentru gaz. Datorită curajului ucrainenilor, ne putem bucura de pace. Gheara ursului e adânc înfiptă în societatea noastră. Propaganda rusească profită de vremurile grele pentru a manipula oamenii și a-i convinge că lumina vine de la Răsărit. Dar Rusia nu a oferit decât întuneric, chin și suferință.

Sondajul include multiple întrebări care vizează impactul dezinformării și propagandei asupra opiniei publice din Republica Moldova. În mod special, se remarcă un impact încă foarte înalt al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea, agresiunea rusă din Ucraina, relațiile internaționale și subiectele energetice. Astfel, mai puțin de jumătate dintre respondenți au afirmat că Rusia și conducerea acesteia se fac vinovate pentru război. Totodată, numai 36% dintre respondenți au numit Ucraina drept parte din conflict care are dreptate.

Sondajul realizat prin metoda CATI (interviu telefonic moderat de intervievator), a fost efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, în perioada 17-26 ianuarie 2023, pe un eșantion stratificat de 1001 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de +3,1%. Chestionarul a fost disponibil în limbile română și rusă, respondenților oferindu-li-se posibilitatea de a-și alege varianta potrivită, conform IPN.

Rezultatele sondajului ne arată că propaganda rusească e adânc înrădăcinată în societatea din Republica Moldova.  Facturile și prețurile mari îi fac pe moldoveni să fie mai puțin empatici. Majoritatea dintre ei, mai exact 67,2% consideră că Maia Sandu ar trebui să negocieze prețul la gaz cu Federația Rusă.
Da, știu, trăim vremuri grele. Dar toată Europa suferă din cauza Rusiei și tendințelor sale hegemonice. Suntem atât de privilegiați că trăim în pace, că putem ieși din casă fără a ne fi frică că vom fi omorâți de o rachetă.
27 % dintre respondenți consideră că Maia Sandu e responsabilă de creșterea prețului la gaz și doar 10.5% conștientizează că Vladimir Putin e cel căruia trebuie să îi „mulțumim” pentru criza energetică.  Prefer un președinte care e solidar cu poporul ucrainean, care nu pupă ciubota soldatului rus. În sfârșit, am demonstrat că avem coloană vertebrală și guvernarea noastră a înțeles cine e adevăratul dușman. Să dai vina pe Maia Sandu pentru prețul enorm la gaz e dovada că ești manipulat și că, din păcate, propaganda rusă funcționează. Da, guvernarea face multe greșeli și merită să fie criticată. Însă prețurile la gaz au crescut în toată Europa. Oamenii din state occidentale, de asemenea, își fac griji cu privire la ziua de mâine. Dar știți ce nu are preț? Bunătatea umană.
E șansa noastră să arătăm că suntem un popor unit, care susține ucrainenii. Însă unii dintre noi consideră că Ucraina e cea vinovată și că a meritat să fie invadată.
Așadar, vă va fi lesne să ghiciți  cine e personalitatea din politica internațională care se bucură de cea mai mare încredere. 19,8% dintre respondenți au răspuns că Putin e personalitatea din politica internațională în care au cea mai mare încredere. Pe al doilea loc se situează Lukașenko cu 19,1%, iar pe al treilea e Zelenski cu 18%. Aproape jumătate dintre respondenți, 46,4 % au spus că nu au încredere în Joe Biden. Rezultatul dat ne demonstrează influența propagandei rusești care acuză SUA de toate relele din lume. Pe al doilea loc, e președintele ucrainean, acumulând 46,1%, urmat de Vladimir Putin, 46 %.
Cifrele sunt înfricoșătoare și ne demonstrează că o parte din moldoveni urmăresc posturile TV rusești și citesc presa rusă sau finanțată de ruși. Zelenski, care a dat dovadă de curaj și verticalitate, este adesea acuzat că ar fi vinovat de începerea războiului.  Mă șochează acest fapt. Noi, cei de aici, am fost victimele regimului rusesc. Am uitat de foamete, de deportări? Am uitat că limba română era constant alungată când Voronin era președinte? Am uitat că rușii ne-au torturat cultura, intelectualitatea și identitatea?
Sondajul poate fi vizualizat aici.