Aparatul Președintelui Republicii Moldova a publicat lista cadourilor protocolare admisibile oferite în dar șefului statului în cadrul vizitelor sale oficiale sau vizitelor oficialilor străini în Republica Moldova.

Pe pagina web a instituției sunt prezentate cadourile oferite în trimestrul IV din anul 2022. Toate cadourile protocolare sunt înregistrate în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și au fost trecute în proprietatea instituției prezidențiale. Potrivit documentului, în perioada 21 octombrie-19 decembrie, președinta a primit 36 de cadouri.

Astfel, cel mai scump cadou a fost oferit de către Ministrul de Externe al Georgiei, Ilia Darkiașvili. Broșa din argint filigranat și emailat cloisonné, realizată de artistul georgian Thea Gurgenidze, are valoare de piață de 14 600 de lei.

La Ceremonia de acreditare a ambasadorilor străini, din 19 decembrie, Yamada Yoichiro, Ambasadorul Japoniei,  a oferit un cadou în valoare de 7470 lei. Farfuria ornamentală cu un design de „Kakitsubata (iris
japonez)”, a fost desenată folosind diferite tehnici „maki-e”, aparținând brandului japonez de lac Yamada Heiando.

Markéta Pekarová Adamová, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, i-a dăruit președintei o broșă cu pietre granat, producătorul fiind cehul Granat Turnov, cu o valoare estimată de 6580 lei.

REGISTRUL DE EVIDENȚĂ A CADOURILOR ADMISIBILE nr. 01-11/IX