„O săptămână extraordinară de teatru sau o săptămână de teatru extraordinar” - așa definesc cei de la Teatrul Național „Satiricus” cele șase zile spectacole ale Teatrului Evreiesc de Stat din București condus de celebra actriță Maia Morgenstern, cea care astăzi este sărbătorită. Cu această ocazie, colegii de scenă i-au transmis felicitări cordiale și au făcut o scurtă analiză a reprezentațiilor scenice, desfășurate săptămâna trecută.

„Doar astfel am putea generaliza manifestarea supremei arte și pasiunii nedisimulate care au domnit pe scena Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” în ultima săptămână, cuprinzând perioada de 25 – 30 aprilie. Cele 6 spectacole („Varșovia: ghid turistic„, „Amantul”, „Mic și-al dracu’”, „Miss Daisy şi şoferul ei”, „Băiatul din Brooklyn”, „Mazl Tov… And Justice For All!”), diverse ca gen, tematică, stilistică scenică, manieră interpretativă, au revelat pentru publicul de la Chișinău un univers artistic mai special, mai puțin cunoscut, însă foarte apreciat și apropiat sufletului. Dovadă au fost sălile arhipline, cu public în picioare – și nu doar la sfârșitul reprezentațiilor, când sala aplauda minute în șir, ci pe tot parcursul spectacolului”, este mesajul scris pe pagina de Facebook a teatrului.

Vezi și: Actrița Maia Morgenstern, „steaua de dimineață” a lui Mel Gibson: „În Chișinău mâncam înghețată bună”

18199520_536149936772966_7041059225625908040_n

„Ultima reprezentație a fost, cum s-ar spune, cireașa de pe tort. Spectacolul „Mazl-Tov…And Justice for All!” (Hai noroc… și dreptate pentru toți!) – o comedie în regia și scenografia lui Andrei Munteanu – a sclipit „cu focurile de artificii ale umorului evreiesc şi cântece tradiţionale pline de voioşie, cu umorul şi muzica – un bagaj minimal pe care oricine îl poate lua cu sine oriunde s-ar duce, fiind o bună terapie împotriva vicisitudinilor vieţii, pe care evreii le-au exersat îndelung…” A fost un spectacol spumos în care am râs și ne-am bucurat împreună, ascultând istorioare mai vechi (ca vinul bun!) şi mai noi, precum şi cântece populare evreieşti.

În finalul reprezentației, care a însemnat și sfârșitul acestui fulminant turneu la Chișinău al Teatrului Evreiesc de Stat din București, publicul chișinăuian a trăit clipe memorabile alături te strălucita echipă a Maiei Morgenstern, prezentă in-corpore în scenă, onorată de înalte oficialități care au felicitat-o cordial. Calde cuvinte de mulțumire și sinceră admirație le-au adresat actorilor bucureșteni Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc, Excelența Sa, Daniel Ioniță, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, precum și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Momentul de vârf al acestei sărbători a sufletului l-a prilejuit omagierea pe scenă a Reginei teatrului românesc, Maia Morgenstern, care în câteva ore urma să rotunjească frumoasa vârstă de 55 de ani. Sandu Grecu, directorul artistic al Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” i-a înmânat celebrei artiste un frumos cadou, iar trupa satiricistă, la unison cu publicul adânc emoționat, i-au cântat tradiționala urare românească „La mulți ani”, conchid actorii în descrierea unei imagini de felicitare adresat omagiatei.

18193069_536135700107723_726243073915667869_o

Vezi și: Glicerină pentru mâini catifelate, lămâie pentru energie. Rețeta vine de la celebra actriță, Maia Morgenstern

Foto: Facebook.com