În aceste zile, scena Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” găzduiește 6 spectacole ale Teatrului Evreiesc de Stat din București condus de celebra actriță Maia Morgenstern. Numele ei de familie se traduce din limba germană ca „Steaua de dimineață”. Regizorul Mel Gibson, creștin catolic, a ținut cont de acest detaliu atunci când i-a încredințat rolul Fecioarei Maria în pelicula sa, „Patimile lui Isus”. Cu renumita actriță am stat de vorbă imediat după repetiții, înainte ca al treilea spectacol cu participarea distinsei doamne să înceapă.

Actrița de teatru și film Maia Morgenstern s-a născut pe 1 mai 1962, la Spitalul Filantropia, fiind primul şi unicul copil al soţilor Usher şi Sara Morgenstern. Tatăl ei s-a născut în 1919, în Reni, oraşul din colţul sudic al fostei Basarabii Mari și a cunoscut-o pe mama Maiei la București. Când era mică, Maia Morgenstern venea des la Chișinău ca să își viziteze mătușile și alte rude din partea tatălui.

„Mâncam „morojenoe”. Mama nu îmi dădea voie, că răceam, dar aici îmi dădeau voie. Înghețata de aici nu face rău la gât. Țin minte bine magazinul „Detskii mir”. Mătușile mele au luat de acolo 8 păpuși, acasă nu aveam niciuna, căci am fost educată fără lăcomie. Părinții mei nici nu își permiteau asemenea lucruri, dar nici nu acceptau excesele, luxul. Când mătușile mi-au luat păpușa numărul 7, tata a spus: „Vseo, până aici, s-a terminat”. A doua zi urma să plecăm cu trenul în România, mătușile evident mi-au luat păpușa a opta. Tata a zis că nu o iau eu nicăieri, dar mătușile mi-au aruncat-o pe fereastra vagonului așa că a ajuns și păpușa numărul 8 la București. Tata m-a învățat să fiu cumpătată și rațională.”

Hristos1

Maia Morgenstern în filmul regizat de Mel Gibson, „Patimile lui Isus”

Maia Morgenstern are 55 ani și devine tot mai frumoasă. Nu își ascunde nici ridurile, nici părul cărunt.

„Nu îmi ascund vârsta. Nu cred că viața se termină după 20 ani. Vopsesc părul atunci când am anumite spectacole sau evenimente. Fac schimbări oricând am eu chef. Uneori mă machiez, alteori nu. Dar am grijă de mine și de pielea mea. Folosesc glicerină, iar dimineața o încep cu apă și lămâie. Simt că mă energizează. Fac sport: înot, gimnastică, fitness, Yoga, badminton.”

Maia apare în spectacolul „Varșovia-ghid turistic” alături de primul soț.

tim

foto: Ziarul Metropolis

Zice că este cel mai bun prieten al ei, al fiicei și al teatrului. A păstrat relații de prietenii și cu ceilalți doi. De la fiecare soț a învățat ceva și a rămas cu o minune, un copil. Este foarte fericită și mândră de cei trei copii și visează la nepoți. Acesta este cel mai mare vis al doamnei astăzi. Vedeți interviul integral și nu ratați spectacolele de sâmbătă și duminică. Sâmbătă, 29 aprilie, în spectacolul „Băiatul din Brooklyn” o să îl vedeți jucând pe fiul cel mai mare al actriței, Tudor Istodor.

baiatul-din-brooklyn-7

Iar duminică, 30 aprilie, în spectacolul „Mazl Tov” o să o vedeți pe fiica sa, Cabiria. Spectacolele încep la ora 18.30 și se joacă pe scena Teatrului Satiricus „Ion Luca Caragiale”.

Mazl-Tov-And-Justice-For-All-5