Au fost căsătoriți mai bine de 7 decenii, în noiembrie ar fi sărbătorit cea de-a 74-a aniversare a nunții. Astăzi, Maiestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Să ne amintim cum a început povestea lor de dragoste care a continuat cu un mariaj cu care puțini se pot lăuda. 

S-au logodit în secret și s-au căsătorit din dragoste – lucru extrem de rar

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip

Regina Elisabeta și-a cunoscut viitorul soț, pe Prințul Philip, de 18 ani, pe când ea avea doar 13 ani, la nunta nunta principesei Marina a Greciei şi Danemarcei cu principele George, Duce de Kent. A fost dragoste la prima vedere, cei doi comunicând mulți ani la rând prin scrisori.

La 20 de ani, în 1946, Elisabeta și Philip (25 de ani) s-au logodit în secret – familia regală era împotriva unei căsnicii la o vârstă mult prea fragedă. Un an mai târziu, Regele George VI, tatăl Elisabetei, în sfârșit, i-a binecuvântat pe tineri și le-a permis să se căsătorească, iar Philip a renunțat la cetățenia greacă și a primit titlul Lieutenant Philip Mountbatten. Zvonurile au pătruns și în presă, astfel cei doi au confirmat logodna pe 9 iulie 1947.

„Vreau să aduc un omagiu, Ducelui de Edinburgh. Ai toată admirația mea, profundă și durabilă. O admirație care nu poate fi exprimată prin cuvinte”, erau cuvintele adresate soțului său, acum câțiva ani, de către Regina Elisabeta.

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip

„Cred că cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că toleranța este ingredientul central al unui mariaj fericit”, spunea Prințul Philip.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de People Magazine (@people)

Astăzi, 9 aprilie 2021, Prințul Philip s-a stins din viață, la vârsta de 99 de ani, cu doar două luni înainte să împlinească 100 de ani, acesta fiind născut pe 10 iunie 1921. Ducele de Edinburgh și regina Elisabeta a II-a au avut cel mai lung mariaj din istoria monarhiei britanice. Cuplul regal are patru copii – Charles, Prinț de Wales, născut în 1948; Principesa Anne, născută în 1950; Prințul Andrew, Duce de York, născut în 1960 și Prințul Edward, Earl of Wessex, născut în 1964.

Potrivit protocolului, Regina a intrat în doliu – timp de 8 zile, Maiestatea Sa se retrage din îndeplinirea îndatoririlor regale.