Există diete în afecțiuni (cum ar fi: colon iritabil, boala celiacă, ovare polichistice, diverse alergii etc.) care în mod obligatoriu vor cere pacientului excluderea glutenului din alimentație. Pe o perioadă determinată sau pentru totdeauna, în funcție de diagnostic. E importantă această recomandare, pentru că dieta este și medicamentul. Nutriționista Victoria Ursu a venit pe grupul ei secret cu recomandări pentru cei care caută, din diverse motive, produse fără gluten. 

„Peste hotare, pâinea fără gluten o poți găsi în orice magazin naturist (sau BIO, vegan), noi însă nu avem așa ceva. Cu vreo 6-8 ani a existat un magazin specializat GLUTEN FREE în sectorul Râșcani, însă puțini doctori (nutriționiști nici nu erau pe-atunci) știau probabil de el ca să recomande aceste produse. Ele însă sunt indispensabile în multe diete, iar pe lângă aceasta sunt multe persoane care aleg să ducă o viață alimentară fără gluten. Și aici nu am pomenit încă de persoanele alergice la gluten”, ne spune Victoria Ursu.

Ce producători de pâine și produse fără gluten avem acum în Moldova:

1. Natka Minunatka coace pâine fără gluten
2. În magazinele Kaufland și Nr. 1 găsiți la raftul BIO pâine germană fără gluten, biscuiți și alte preparate din această categorie;
3. Pure taste ― deserturi fără gluten și zahăr
(au și pâine și deserturi fără gluten. În poza de mai jos e pâine din hrișcă).
4. Cei de la George Standart au și magazin online cu produse de panificație, inclusiv fără gluten le găsiți pe ggg.md
5. Produse din Sorg fara Gluten – puteți comanda direct pe pagina lor

„Dacă mai știți pe cineva, cu mare drag actualizăm lista. Și încă ceva: a exclude glutenul din alimentația omului sănătos nu este obligatoriu. Chiar nu recomand. Trebuie să existe temei pentru asta: o suspiciune serioasă sau chiar o boală”, a mai menționat în final nutriționista Victoria Ursu.