Dovleceii, varza nouă, cartofii și ceapa din supermarketurile din Chișinău sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați. Asta arată o expertiză de laborator realizată de Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) în cadrul inițiativei „Alege sănătos”.

Expertizei au fost supuse 30 de probe de legume: varză nouă, dovlecei, roșii, ceapă, castraveți și cartofi noi din cinci rețele de supermarketuri din capitală. Din totalul de probe prelevate, în 10 probe de legume concentraţia de nitraţi depășește limitele maxime admisibile. În toate probele de dovlecei, în patru probe de varză nouă şi în câte o probă de cartofi noi şi ceapă s-au depistat neconformităţi.

Astfel, potrivit analizei, cel mai mare conţinut de nitrați îl au dovleceii, unde cantitatea nitraților poate ajunge și la 888 mg per kg, depășind concentrația maximă admisibilă cu 122%. De asemenea, în varza nouă, cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 1170 mg/kg, norma fiind de 600 mg per kg. O cantitate mare de nitraţi a fost depistată şi în cartofii noi – 250 mg per kilogram, în timp ce norma prevede nu mai mult de 200 mg și, ceapa – 215 mg/kg, cu norma maximă admisibilă de 80 mg/kg. Mai puțin dăunătoare sunt roșiile și castraveții, cu o valoarea admisibilă a nitraților care nu sunt periculoși organismului.

Nitraţii sunt săruri ale acidului azotic, necesare plantelor pentru dezvoltare. Plantele iau însă din sol mai mulţi nitraţi decât este necesar. Nitraţii, nesolicitaţi în timpul formării proteinelor vegetale, rămân în fructe şi legume, iar ulterior ajung în organismul nostru în formă pură.

Legumele care conţin nitraţi devin nocive pentru organismul uman, atunci când sunt consumate în cantităţi mai mari. Efectele ingerării unei cantități de nitrați peste limita admisă poate provoca intoxicație, hipertensiune, cefalee, tulburări grave ale metabolismului, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cianoză severă și chiar cancer, se menționează în comunicatul emis de echipa „Alege sănătos”.

Sursa

Distribuie articolul: