Există perioade pe care, pur și simplu, ne-am dori să ni le ștergem definitiv din memorie. Practic, să nu mai bagi în seamă, să nu-ți mai pese de ce-a fost.

Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni, după ce au supraviețuit unor întâmplări nefaste își revin repede; în timp ce alții ajung să stea ani la rând în depresie și nu pot înceta să trăiască în trecut? De fapt, toți avem resurse suficiente pentru a depăși trecutul, căci al nostru creier este extrem de plastic. El se modelează, zi de zi, în funcţie de gândurile, emoţiile și atitudinile pe care le avem.

Cum faci cale întoarsă?

Se spune că pentru a începe să trăiești cu adevărat trebuie să lași trecutul acolo unde îi e locul. Ce-a fost a fost.

Prin grijă de sine, prin înțelegere și acceptare totală se face calea întoarsă. Și, de asemenea, prin practicarea unui egoism sănătos.

Pași pentru vindecarea trecutului

1. Dă-i și suferinței timp. Dacă durerea ți-e vie, permite-ți să o simți, să o trăiești, dă-i voie să fie. Prin reprimare nu vei putea merge mai departe, ci doar trăindu-ți emoțiile te poți elibera.

2. Conștientizarea simplului fapt că trecutul este trecut, că într-adevăr gândurile despre el te împiedică să trăiești pe deplin în prezent. Desigur, acest lucru nu este ușor de făcut, dar ori de câte ori trecutul te atrage spre el, tu revin-o mental în aici și acum.

3. Iertarea trecului. Cere iertare de la cine ai de-o făcut (real sau măcar mental) și iartă-i, la rândul tău, pe cei care ți-au greșit. Oamenii sunt supuși greșelii, iar tu și cei dragi nu sunteți o excepție. Nu poți schimba ceea ce s-a întâmplat, dar poți ierta și merge mai departe, spre un viitor mai bun.

4. Eliberarea de regrete. A trăi printre regrete este un drum spre nicăieri. Regretele sunt distructive și nu aduc nimic bun, aici și acum. Suferind și compătimindu-te nu-ți distrugi doar propria viață, ci și viața celor apropiați, cărora le este greu să te vadă într-o asemenea stare…

5. Scimbarea personală în bine. Fă o schimbare de look, începe să ai grijă de cum te alimentezi, ce conținut consumi și la ce mediu te expui în mod constant. Elimină în totalitate gândurile inutile și adaugă noi interese și hobby-uri în viața ta.

Trecutul este doar o lecţie, din care poți învăța multe lucruri extrem de importante. Însă trecutul nu este un verdict. Așadar, te poţi obişnui cu mai bine, aşa cum te-ai obişnuit şi cu răul din trecut. Multă baftă!

Distribuie articolul: