Egoismul sănătos nu este despre a face cuiva rău sau a pricinui suferință celor din jur. Este despre a trăi în armonie și echilibru, în primul rând cu tine însuți, iar apoi cu cei din jur. Egoismul sănătos este ca praful de scorțișoară – folosit cu moderație și în mâncarea potrivită, va crea un deliciu culinar.

Fiecare dintre noi a auzit măcar odată fraza spusă cu dojană: „Da nu-i frumos să fii așa egoist!” sau: „Da’ cum vrei să trăiești pe lume, ca un egoist?”. De mici copii am auzit aceste observații și am crescut cu percepția că a fi egoist este un lucru foarte rău. O fi așa oare?

Cred că rădăcinile acestei teorii, precum că egoismul ar fi ca o boală venerică, de care trebuie să te rușinezi duc anume în dulcele URSS. Pe atunci era inadmisibil să nu gîndești sau să încerci să trăiești altfel decât o cerea colectivitatea. „Edinolicinik” – asta era pecetea care ți se punea când voiai, poate, altă viață decât semenii tăi.

Altruismul, desigur, este o latură pozitivă a caracterului uman. Este minunat să fii empatic, să oferi ajutorul și sprijinul moral celor care au nevoie de el. Este foarte ok să faci prin acțiunile tale ca oamenii să se simtă bine în preajma ta, numai că, dacă doza de altruism este peste măsură, ajungi la intoxicație. Exact ca atunci când mănânci prea multe gustoșenii și te prinde dimineața cu perfuzii la secția de urgență.

În primul rând, deși sună clișeic, acceptă-te, iubește-te și mulțumește-ți zilnic pentru ceea că ești și pentru ceea ce ești. Laudă-te cât mai des și nu doar atunci când ai obținut o mărire de salariu sau ai reușit să slăbești acele 5 kg, ci pentru lucruri simple. Laudă-te că ai gătit azi o prăjitură aromată. Că ai reușit să citești câteva pagini dintr-o carte noua. Că ai trimis gânduri bune și energie pozitivă tuturor cu care ai comunicat. Acceptă-te așa cum ești. Mulțumește zilnic, dimineața, că ești. Că ești sănătos, că ai un scop spre care mergi. Și vei vedea cum Universul însuși va lucra spre binele tău.

Fă ceea ce îți place. Chiar dacă la jobul actual ești foarte bine plătit, dacă te duci zilnic ca spre o muncă silnică, nu vei fi niciodată împăcat cu ceea ce faci. Mergi la birou unde te așteaptă rapoarte peste rapoarte, dar tu te vezi ghid de muzeu sau educator la grădiniță, sună cunoscut? Duminică trebuie să mergi în vizită la socri, dar tu ai vrut să vizitezi o vinărie sau să ieși la o pizza cu prietenii. Întreabă-te mereu: „Ce vreau eu cu adevărat?”, sau „Eu vreau să fac asta?”. Vei rămâne surprins/ă cât de ușor este să alegi în favoarea ta.

Învață să spui „Nu!”. Chiar dacă e vorba de mama, bunica, șeful, soțul sau copilul tău. Dacă acest efort te secătuiește, te umple de energie negativă și lucrează în detrimentul tău, este absolut normal să refuzi să îndeplinești acel lucru. Eliberează-te de obligațiile, pe care, dacă le analizezi mai profund, constați că de fapt nu le ai. Fie ți le-ai asumat singur, pentru a fi comod și util pentru toți ce te înconjoară, fie ai fost manipulat de alții să preiei niște chestii pe care nu ești dator să le faci.

Compară-te cu tine. Nimic mai corect și echitabil decât a te compara cu acel om ce ai fost ieri, sau luna trecută, sau cu doi ani în urmă. Și nimic nu e mai distructiv decât să te compari cu oameni străini, sau, mai rău, cu vedete și celebrități. Viața unui om străin este un lucru despre care nu vei afla adevărul niciodată, ci doar te vei umple de frustrări și energie negativă. Bucură-te de realizările tale, oricât de mici și neînsemnate îți par. Ele sunt ale tale, și sunt reale.

Iartă-te și uită. Nu există om să nu o fi dat în bară măcar odată în viață. Cu siguranță, ai momente de care nu ești mândru, ai făcut alegeri proaste, sau ai introdus în viața ta persoane nepotrivite. Trebuie să înțelegi că cel mai rău lucru ce îl poți fac este să te autobiciuiești pentru propriile greble călcate. Nimeni nu este perfect și toți fac greșeli. Nu fi criticul tău cel mai dur. Se găsesc destui să îndeplinească această funcție cu plăcere!

Adu-ți aminte că, înainte de toate, ești om viu, cu plăceri, dorințe, aspirații proprii. Nu lăsa ca altruismul să prevaleze în cele mai importante momente ale vieții tale și să ajungi să trăiești după cum vor alții. Egoismul sănătos este ca un mușchi, ce are nevoie de antrenament regulat și constant.

Administrează-ți doza zilnică de egoism constructiv și fii fericit/ă!

Distribuie articolul: