Per general, suntem mai preocupați de cât de mult și de ce mâncăm, decât de orele la care o facem. Cu toate acestea, se pare că ora la care mânânci joacă un rol cheie în menținerea unei sănătăți optime. De exemplu, oamenii de știință au descoperit că alegerea celui mai bun moment al zilei pentru a te hrăni, poate fi o strategie bună pentru a face față diabetului de tip 2, bolilor de inimă și obezității.

Adoptarea unui anumit program de alimentație face parte dintr-un stil de viață sănătos. De fapt, corpul are un sistem de temporizatoare biologice în fiecare celulă, care controlează programul de somn, eliberarea hormonilor, funcția inimii și chiar mâncatul.

După cum poți vedea, corpul este pregătit biologic pentru a mânca la anumite momente din zi. A mânca la ora nepotrivită poate compromite nu numai sănătatea digestivă, ci și sănătatea generală.

Cele mai bune ore la care să consumi micul dejun

Micul dejun este prima masă a zilei. Un grup de experți susține că temporizatorul biologic al corpului este mai eficient în digestia, absorbția și metabolizarea alimentelor anume dimineața. Aceasta este numită faza activă.

Insulina, cea care reglează glicemia, este secretată mai intens dimineața. Prin urmare, micul dejun ajută la stabilirea cantității corecte de zahăr din sânge, o sarcină necesară pentru a avea energie tot restul zilei.

Servește micul dejun între orele 6:00-10:00, deoarece acesta este momentul ideal pentru a te pregăti pentru următoarea masă. Mănâncă la cel puțin o oră după trezire și include în meniu proteine, cereale integrale, fructe proaspete și grăsimi sănătoase.

Cele mai bune ore la care să mănânci prânzul

Medicii recomandă o rutină pentru masa de prânz. Cercetările confirmă faptul că servirea prânzului în afara orei stabilite de ceasul biologic promovează obezitatea. Mai mult, mâncatul după ora 15:00 împiedică pierderea în greutate, deci, cel mai bun moment pentru a lua masa de prânz este între 12:30 și 13:30.

În plus, diferența de timp dintre prânz și micul dejun ar trebui să fie de aproximativ 4 – 5 ore. Servește o gustare bogată în proteine și carbohidrați, dacă nu poți rezista până la masa de prânz.

Metabolismul atinge apogeul la prânz și acest lucru îmbunătățește funcția digestivă. Prânzul ar trebui să fie mai ușor decât micul dejun și cina.

Orele perfecte pentru cină

Profesioniștii recomandă servirea cinei la 4 până la 5 ore după prânz. Cu toate acestea, pentru a nu fi atât de strict cu programul, ia cina cu cel puțin două ore înainte de culcare pentru a optimiza procesul digestiv. Calitatea și cantitatea alimentelor sunt foarte importante, deoarece prea multe grăsimi și carbohidrați pot contribui la creșterea în greutate.

Orele optime pentru cină sunt 18:00 – 19:30. Servirea mesei între aceste ore îi va oferi corpului șansa de a se concentra noaptea asupra odihnei și reînnoirii țesuturilor, în loc să fie nevoit să lucreze la digerarea unor alimente copioase.

Mai mult, Jurnalul Internațional de Obezitate ne amintește că abilitatea organismului de a regla glicemia scade noaptea. Prin urmare, persoanele care lucrează în ture de noapte se îngrașă mai repede și sunt mai predispuse la diabet.

În plus, o analiză a efectului programului asupra obezității a concluzionat că printre cele mai bune alimente pentru cină se numără peștele, fructele, nucile și carnea de curcan. Aceste alimente conțin niveluri ridicate ale unui aminoacid numit triptofan, care ajută la secretarea serotoninei și a melatoninei. Aceste substanțe sunt relaxante și induc somnul.

Ce să mai iei în calcul atunci când alegi cele mai bune ore la care să mănânci?

Este important să subliniem faptul că răspunsul la un anumit tip de dietă variază de la o persoană la alta. Aceasta înseamnă că ceea ce este bun pentru unii, poate să nu fie neapărat bun și pentru alții. Acesta este motivul pentru care cel mai bun mod de a stabili un program care promovează sănătatea este de a coopera cu profesioniștii în nutriție.

În practică, nu este atât de ușor să echilibrezi mesele, după un anumit program. Iată câteva sfaturi pentru ca totul să funcționeze fără probleme și să alegi cel mai bun moment al zilei pentru a mânca:

  • Fă schimbări sănătoase. După ce descoperi că faci lucruri greșite, pe care vrei să le corectezi, schimbă-ți programul de mese pentru a-l optimiza, în funcție de nevoile tale. În plus, fă activități fizice pentru a vedea cum se comportă corpul. Schimbă-ți programul de antrenament și fă sport seara, pentru a te relaxa.
  • Pregătește mesele în avans, pentru a putea mânca la timp. Acest lucru îți va permite să-ți păstrezi programul și să eviți gustările nesănătoase.
  • Bucură-te de mese. Mestecă încet pentru a digera mai bine mâncarea.
  • Păstrează gustări sănătoase în jur, pentru situațiile în care trebuie să amâni masa principală.
  • Păstrează mâncarea în frigider atunci când lucrezi sau ia cu tine un răcitor în mașină.
  • Nu uita că intervalele dintre mese trebuie să fie de la 4 până la 5 ore, dacă trebuie să lucrezi noaptea.

Nu este vorba doar de cantitate și calitate atunci când este vorba de mâncarea pe care o consumi. Și ora la care mănânci îți poate afecta semnificativ starea de bine. Prin urmare, planificarea unui program adecvat ar trebui să fie inclusă în obiceiurile alimentare sănătoase.

Sursa: dozadesanatate.ro

Foto: weheartit