Foarte mult se discută despre schimbările fizice prin care trece o femeie în perioada sarcinii, dar cu părere de rău, schimbările emoționale care se produc, de multe ori sunt trecute cu vederea. Pe parcursul celor 9 luni de graviditate emoțiile femeii variază de la stări de euforie, legată de faptul că va aduce pe lume un bebeluș, până la nerăbdare profundă, neliniște și griji legate de naștere care se acutizează pe măsură ce termenul se apropie. În cazul în care planifici o sarcină, aceasta fiind prima, află de la psihologul Ana Niculăeș ce fel de emoții nu ar trebui să te surprindă. Este important ca acest material să fie citit și de partenerii graviduțelor sau viitoarelor graviduțe, vor fi mai pregătiți să ajute la depășirea chiar și a celor mai dificile stări emoționale.

Trece prin schimbări de dispoziție. Sarcina este o perioadă de tranziție cu oscilări puternice de dispoziție, iritabilitate în mod special la începutul și la sfârșitul perioadei de sarcină. O explicație ar fi faptul că femeia este mai sensibilă la schimbările hormonale care au loc în corpul ei.

Simte frică. În primul trimestrul de sarcină  femeia poate avea frică de pierderea sarcinii ca urmare a unui avort spontan sau frica de a nu dăuna într-un anumit mod sănătății copilului, în al doilea trimestru ea începe să pună la îndoială dacă va fi o mamă bună și dacă va fi capabilă să aibă grijă de nou-născut. Iar la sfârșitul perioadei de sarcină o sperie ideea legată de naștere și e cuprinsă de angoasă la simpul gând că ar putea apărea anumite complicații în timpul nașterii.

Uită lucrurile. O starea de ceață mintală și lapsusuri ocazionale de memorie pot să genereze confuzie. Femeia poate uita unde a pus cheile sau telefonul mobil, lucru explicat prin nivelul înalt de progesteron, insuficient sau prea mult somn și stresul legat de o tranziție majoră în viață. De asemenea, se datorează faptului că viitoare mamă are ale priorități și de multe ori are o atenție dispersată din cauza că este implicată în mai multe activități.

Devine plângăreață. Admirarea hăinuțelor pentru bebeluși poate fi o activitate plină de emoții pentru viitoarea mămică. Un alt motiv pentru care ar putea plânge des ar fi o stare de deprimare, în astfel de situații se recomandă să se discute cu un specialist, pentru că 10% din femeile însărcinate suferă de depresie.

Trece prin schimbări emoționale cauzate de imaginea corporală. În trimestrele II și III, când când burtica devine vizibilă și femeia ia în greutate, apare insatisfacția legată de imaginea de sine și asta afectează încrederea în sine. Unele femei radiază de fericire privind schimbările fizice resimțite, în timp ce altele sunt preocupate de faptul cum vor redobândi starea fizică pe care au avut-o înainte de sarcină.

Trăiește instinctul „crearea cuibului”.  Se observă mai accentuat la finele perioadei de sarcină, unde viitoarea mămică se pregătește pentru venirea pe lume a bebelușului, decorează camera, pregătește hăinuțele, pătucul, simte o puternică necesitate de a găti, curăța și organiza astfel pregătindu-se mintal pentru schimbarea majoră și acest lucru îi creează senzația că deține controlul.

Distribuie articolul: