Astăzi, Agora vine cu o ediție specială Nota de Plată și o prezintă pe directoarea Interact Media, Irina Ghelbur. De ce e specială? Pentru că AGORA împlinește tocmai șapte ani de la fondare, iar Irina e unul dintre oamenii care stă în spatele acestui motor jurnalistic și a avut grijă ca pandemia să nu atingă salariile jurnaliștilor și întregii echipe. Vezi cum a ajuns să conducă această companie, fiind însărcinată, dacă regretă, de ce e stresată la data de zece a fiecărei luni, cum a reușit să mențină echipa pe linia de plutire pe timp de criză, ce nu suportă la angajați, ce salariu are și cum își educă financiar copiii. Suntem siguri că ai ce învăța de la ea și ne vom bucura să creștem împreună.

Eu nu știam ce e managementul unei organizații și cum se gestionează oamenii. Totul am învățat din mers

„Eram la o organizație internațională și în timp ce eram acolo m-a abordat Tudor Darie, unul dintre fondatorii Interact Media. M-a invitat la o discuție și m-a întrebat dacă aș fi interesată. I-am povestit despre proiectul de comunicare în care eram și i-am spus că urmează ca eu și soțul meu să devenim din nou părinți. Eram însărcinată în luna a cincea sau șasea. Dacă îmi aduc aminte, el nu a avut nicio reacție la momentul acesta, să se răzgândească cumva. Cred că e uimitor, pentru că în câteva luni urma să îmi iau o pauză. Dar pauza mea a fost ceva foarte efemer, de aproape o lună”.

Merită să le spui oamenilor despre îngrijorările tale și de îndoielile pe care le ai de cum se întâmplă în business-ul tău sau mai bine le ții ca să nu audă concurenții?

„A fost mai mult un pas necugetat că am spus „da”. Eu nu știam ce e managementul unei organizații și cum se gestionează oamenii. Totul am învățat din mers. Evident că a fost tranziția asta și ghidajul de la Tudor la mine. Dar tot ce s-a întâmplat oficial de când am preluat funcția de director m-a dat pe spate. Nu țin minte cum au trecut doi ani din asta, tot stresul și neîncrederea pe care încercam să o depășesc. Eu și acum am dilema asta dacă merită să le spui oamenilor despre îngrijorările tale și de îndoielile pe care le ai de cum se întâmplă în business-ul tău sau mai bine le ții ca să nu audă concurenții”.

Noi gândim în termen lung și proiectele pe care le facem sunt cu bătaie lungă

„În media ca și în orice alt domeniu trebuie să se gândească în termeni de business. Asta înseamnă că trebuie să se gândească la profit, să fie o companie profitabilă. În momentul în care tu gândești așa, toate procesele tale sunt orientate spre a fi competitive, a fi mai bune și pe piață și între concurenți. Așteptările sunt în direcția asta. Vreau să obțin mai mult, iată cum fac lucrurile acestea. Granturile sunt importante pentru industria asta care e foarte specifică în media. Aici, situația e mai complicată în termeni de cum s-a dezvoltat și cum și-au creat infrastructura prin care să reușească să fie profitabili. Granturile pe care le avem ne ajută pe viitor să fim sustenabili. Să lansăm un produs nou care în esență să fie un suport și mai departe singuri să putem funcționa.

Noi gândim în termen lung și proiectele pe care le facem sunt cu bătaie lungă ca la un moment dat să trăim fără granturi. În acest moment, la Interact, avem asigurați 50% din bani din vânzări și 50 la sută sunt proiectele de grant”.

Vezi interviul integral marca Nota de Plată și învață din lecțiile prinse de Irina Ghelbur. Așa cum spune ea, „soluțiile sunt în fiecare și reprezintă obligația unui director”.