Tatiana Celac a luptat ani la rând cu kilogramele în plus. Și când spunem că a luptat, înseamnă luni și ani de exerciții istovitoare și dietă echilibrată, pe care le-ar fi continuat pentru a-și atinge scopul, însă o fractură i-a stricat toate planurile și femeia a decis să apeleze la bisturiu și anume la bypass – operația de micșorare a stomacului. Despre experiența sa, femeia vorbește deschis pe Instagram, dar noi am decis să aflăm totul chiar de la prima sursă. Ce presupune această intervenție și care au fost așteptările ei, urmările de după, dar și marea bucurie că va deveni mămică, aflați din dezvăluirile Tatianei făcute pentru EA.md.

Decizia a fost spontană, dar gândul la procedură a apărut câțiva ani în urmă

„Gândul la ea îmi venise, cred că, cu vreo 2 ani în urmă, când o prietenă de-a mea își efectuă acest gen de operație. Ei bine, 2 ani în urmă eu eram convinsă că voi reuși să slăbesc pe cale clasică, alimentație echilibrată și sport. Chiar dacă aveam ani buni de platou la 90 kg, continuam cu sala, alternam tipul de regimuri, raportul proteină-carbo-grăsimi, însă fără succes.

Motivației mele i s-a pus capac în momentul în care mi-am traumat spatele și practic aproape nu puteam să merg. Durerea, stresul, lipsa activității fizice, neputința mea(iar eu urăsc să mă simt neputincioasă) și-a pus amprenta pe modul meu de viață.

Evident am devenit sedentară, iar pe zi ce trecea, cantitatea de alimente consumate devenea tot mai mare (chiar dacă combinarea, tipul erau sănătoase, totuși calorajul era mai mare decât cel pe care ar fi trebuit sa-l ard). Asta, evident a adus înapoi 13kg, în timp foarte scurt. La toate acestea, adăugându-se neputința de a concepe un copil, din cauza sindromului ovarelor polichistice acut pe care îl aveam. Pe zi ce trecea îmi era tot mai clar că degradez și, dacă nu întreprind ceva, ajung la acele kilograme la care nici in ruptul capului nu doream sa mă întorc. Și uite așa am decis să mă încredințez medicului chirurg pentru operația de bypass gastric. Deoarece știam ce presupune, din exemplul prietenei mele, hotărârea am luat-o foarte repede și, în scurt timp de la prima consultație, am urcat pe masa de operație”, povestește Tatiana Celac.

Citește și: Tatiana Celac, între avioane și 50 mii de femei. Povestea controlorului de zbor, care știe să dirijeze aparate și… temperamente

După intervenție a urmat perioada de recuperare

„Și dacă cineva zice că sa-ți tai stomacul, asta e cea mai ușoară cale de a slăbi, nu le doresc să treacă prin ceea ce a fost la mine recuperare. O perioada grea atât fizic cât și psihologic, în care practic, exact ca nou născutul, înveți să te alimentezi și să trăiești cu stomac de 40 g. Eu de atunci urăsc iaurturile și chefirul. Am avut o perioadă de trei săptămâni de dietă lichidă, apoi am trecut la mâncare pasată, timp de 2 săptămâni. Și iată după o luna și ceva, a început perioada cu adevărat grea, când am trecut la mâncare normală. Trebuia sa consum guri mici, mestecate bine, înghițite treptat, trebuia sa învăț când sa zic „stop, asta e ultima îmbucătură”. Vai, Doamne! De câte ori alergam, înădușindu-mă, la chiuvetă, căci mi se bloca îmbucătura nemestecată destul sau în plus, în esofag. De câte ori urlam la injecțiile dureroase de spasmalgon, când unele alimente îmi veneau la pachet cu crampe care-mi tăiau răsuflarea.

Dar toate astea erau floare la ureche, pe lângă împlinirea care mi-o dădea faptul că deja nu mai aveam foame în exces, când am scăpat de obiceiul de a-mi mânca stress-ul și emoțiile. Dar câtă bucurie îmi aducea cifra de pe cântar, care scădea, trecând și de platoul ăla de 90 pe care nu-l puteam depăși de atâția ani, câtă fericire să văd că mi se trage burta, văzând cu ochii și mi se reglează ciclul menstrual.

Însă cea mai mare bucurie urma să vină peste 5 luni de la intervenție, când am aflat că sunt însărcinată. Deci, dacă mă întreabă cineva de nu cumva îmi pare rău că am făcut operația, răspunsul e evident. Cum sa-mi pară rău când, în sfârșit, îmi văd aproape toate visele împlinite?”, mai dezvăluie EA.

A revenit la normal

„Dacă e să zic despre așteptări și realitate, pot să zic că realitatea e mult mai minunată decât m-aș fi așteptat. Ei bine, eu știam ce mă așteaptă, un mare mulțumesc Mariei (prietena care și-a făcut operația înaintea mea), pentru grija și îndrumările pe care mi le-a oferit. Deci nu pot să zic că m-au luat cumva prin surprindere sau pe nepregatite urmările și greutățile recuperării.

Alimentația deja nu mi se deosebește cu mult de cea care era înainte de operație. Aceleași alimente sănătoase, dar în cantități mici. Și desigur cu porții foarte rare și mici de tot de dulce sau careva alimente prea grase. Astea, consumate un pic mai mult de porție, ne pot da senzația de rău”, explică femeia.

Sensibilitatea gustului și malabsorbția – efectele post operatorii

„Ceea ce am primit „la pachet” cu stomacul bypassat, este sensibilitatea mărită a gustului și mirosului. Eu o numesc „superputere” de a depista alimentele cu componente chimice, nenaturale (spre exemplu, mezelurile din comerț îmi vin cu gust urât de combustibil, iar cașcavalurile, lactatele nenaturale îmi dau a plastic). Deci, pot să afirm cu încredere că mesele pe care le iau, alimentele pe care le consum, sunt cât se poate de naturale, făcute, crescute de producători sinceri. Iar eu pot deja cu siguranță să fac recomandări corecte, de care sa nu-mi fie rușine.

Un alt obicei, creat după operație, sau mai bine zis disciplină, este cea a suplimentelor de vitamine și minerale. Deoarece nu se putea ca totul să fie roz, desigur că operația data are un minus. Acesta e malabsorbția. Dacă un sistem digestiv normal absoarbe aproape la 100% tot ce consumă, atunci, sistemul digestiv bypass-at absoarbe doar 30-40% din macro și microelementele alimentelor consumate. Deci, nu e destul că mănânci puțin, dar absorbi și mai puțin. Iar asta afectează starea de bine.

Pe lângă oboseală, lipsa energiei, ne este afectată podoaba capilară, tenul, unghiile. Deci consumul suplimentelor este extrem de necesar. Astfel mai devii și un testator al capsulelor cu vitamine care sunt pe piață, până te oprește la cele care ți se potrivesc cel mai bine. Deci rutina mea devenise cam așa: complex Vitamine și minerale pentru femei, complex pentru întărirea părului și unghiilor, un curs de câteva injecții cu fier in fiecare lună și injecții complex de vitamine B la fiecare trei luni. Ei na, trebuie și noi cumva sa ne răsplătim pentru succese.

Moldovencele nu recunosc că și-au făcut operația

„Deoarece la noi pacienții operați nu prea vorbesc despre asta, e parca o temă tabu, ne vine greu să găsim informații despre aceste procese. Sau dacă găsim, e doar din surse oficiale, de specialitate. Deci o impresie despre cum este viața cu operațiile bariatrice (oricare din ele), care sunt plusurile, minusurile, la ce sa ne așteptăm, nu ne putem face. De asta am zis că nu am sa mă ascund și am să vorbesc deschis, așa încât lumea sa fie informată și să ia o decizie conștientă, în caz că vor să slăbească prin metoda operației.

Pentru că mulți gândesc că operația bariatrică este calea cea mai ușoară de a slăbi, că na, ți-ai tăiat stomacul, mănânci orice, iar grăsimea se duce de la sine. Ei bine, nu e chiar așa. Eu pot să afirm că totuși e o cale grea, mai ales psihologic. Plus că, la sigur nu vei mai putea să mănânci ce vrei și cât vrei, iar fiecare încălcare, organismul ți-o taxează dur”, încheie Tatiana.

Sursa foto: Arhiva personală, Instagram / Tatiana Celac

Citește și: Unt de arahide preparat acasă – mai sănătos și mai ieftin decât cel din comerț (Video)