Interpretul și sportivul din Republica Moldova Maxim Saculțan, cunoscut și sub numele de scenă „Magnat”, a vorbit într-un podcast despre cum a început să practice sportul și despre originea pasiunii sale pentru muzică. De asemenea, el a dezvăluit dacă ar renunța la sport în favoarea muzicii.

În cadrul podcastului „Raport” cu Nicolae Chicu, Maxim Saculțan a declarat că nu știe de ce piesa „Dă-mă, mamă, după Iura” a avut un asemenea succes la public.

„Eu cred că noi deja am dat lumea după piesele noastre. Noi anul trecut am lansat o altă piesă, „Bună rea”, care este în acest stil. A avut un impact foarte bun, dar oricum ne-am așteptat să fie acum un impact mai mare”.

În această piesă, băieții au combinat rapul cu folclorul pentru a atrage un public mai larg, de la tineri până la adulți. În plus, piesa „Dă-mă, mamă, după Iura” este deja cunoscută și în România.

„Cred că fiecare vrea să ajungă pe piața din România, dar noi ne simțim bine și aici, în Moldova”, recunoaște rapperul.

Linia melodică a piesei provine din folclor, afirmă el, iar textul refrenului este scris de Sergiu Vetrilă din formația „Trăsnet”.

„Noi ne-am întâlnit cu el, e un om foarte de treabă, el știe că noi am luat textul, nu este nicio problemă, așa că noi nu am furat nimic. Nu am furat, că moldovenii nu fură, am luat”.

Conform artistului, aceasta este deja a treia piesă pe care încearcă să o reînvie.

„Prima a fost „Ce-am făcut cu viața mea”. Refrenul îi aparține unui artist din România, cu care am încheiat un contract. Și „Bună rea” tot este din folclor”, afirmă cântărețul.

Maxim și colegul său, Feoctist, sunt ambii din Inești, acolo unde provin și celebrele bunicuțe care apar în videoclipurile pieselor lor.

În trecut, Maxim a dezvăluit că visul lui și al colegului său este să umple stadionul „Zimbru” cu oameni, organizând un concert grandios.

„Vrem ca totul să fie natural. Așa că, atunci când va fi timpul, o să facem și acest lucru. Ca să umplem tot stadionul trebuie să muncim mult, ca lumea singură să vrea să vină. E un vis care, de ce nu, ar putea deveni o realitate”, zice Maxim.

Tânărul compune și versuri, ignorând stereotipurile conform cărora sportivii nu ar fi atât de melancolici și creativi.

„Sunt foarte mulți sportivi care poate chiar nu au ajuns sportivi mari, dar s-au axat pe alte domenii și au ajuns oameni mari. Așa că cei care spun că sportivii nu au treabă cu așa ceva greșesc. (…) Îmi place să scriu noaptea, când mă plimb, când alerg. Muza poate veni chiar și la trei de noapte și eu mereu încerc să profit de ea”, recunoaște rapperul.

Maxim s-a implicat în sport de la vârsta de 8-9 ani. Muzica a devenit o parte din viața lui mult mai târziu, chiar dacă îi plăcea să cânte încă din copilărie.

„Eu voiam să fac muzică, dar făceam și sport și nu puteam combina”, zice el.

Numele său de scenă „Magnat” înseamnă că, de fapt, el este bogat în medalii:

„Nu le-am numărat, pentru că de mic ziceam că dacă le număr nu o să le mai am. Sunt foarte multe. Poate când o să spun că gata, nu mai lupt, voi face totalurile”.

Maxim a dominat ca campion al Republicii Moldova timp de aproximativ 10 ani, câștigând primul său titlu în 2013. În plus, el a fost campion al Țărilor Balcanice, maestru internațional, și a obținut două medalii de bronz la Campionatele Mondiale

„Noi am venit la Chișinău, deoarece fratele meu se ocupa cu sportul. Și până în prezent, familia mea locuiește vizavi de liceul sportiv din Capitală. Tata a insistat mult asupra acestui fapt. Tatăl meu a fost și el sportiv și a vrut să ne transmită și nouă dragostea față de sport. El a jertfit și cu alte chestii, pe care putea să le facă, pentru viitorul nostru”, susține Maxim.

Părinții săi insuflau în ei și în fratele său importanța unei bune educații și îi îndemnau să-și pregătească întotdeauna temele pentru acasă. Tânărul recunoaște că, pe lângă sport, era conștient că trebuie să se dedice și studiului.


Anterior, el menționa că oamenii îl cunosc mai bine pentru muzică decât pentru sport, iar acest lucru îl regretă.

„Da. Mulți sportivi au un drum greu până a ajunge unde sunt și sunt niște ani foarte grei și, comparând cu muzica, de asta și mi-i obijduitor, pentru că acolo eu am muncit mult mai mult. În sport sunt ani de muncă și când iei o medalie nimeni nu știe de asta”, afirmă artistul.

În prezent, Maxim primește un salariu pentru locul cinci obținut la Campionatul Mondial din anul trecut. Cu toate acestea, el spune că există riscul să nu mai fie remunerat în anul următor.

„La noi, salariile și premiile de la stat au crescut, ceea ce este foarte bine. Dacă ai rezultate bune, atunci și salariul este bun, care te motivează. În fiecare an, salariile sunt diferite. Dacă iei locul cinci la Campionatul European, tu poți să ai în jur de 1.000 de euro, vorbim de seniori. Plus, cu cât mai multe medalii câștigi pe parcursul anului, la sfârșitul anului primești premii pentru ele”, explică sportivul.

Întregul podcast îl puteți viziona aici.

 

 

Distribuie articolul: