E chiar o modă, în ultima vreme, cu aceste minunate, de altfel, semințe de chia. Au devenit un aliment foarte popular, dar asta, trebuie să recunoaștem, și datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc sănătății, scrie exquis.ro.

Specialiștii au demonstrat că semințele de chia conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele, astfel că sunt ideale pentru cei cu intoleranță la lactoză sau pentru vegani.

De asemenea, e bine de știut că ele conțin mai mulți antioxidanți decât afinele și că au de trei ori mai mult fier decât spanacul și de două ori mai multe fibre decât ovăzul, menționează știripesurse.ro.

Pe lângă faptul că hrănesc organismul și îi pompează energie, consumul semințelor de chia crește rezistența musculară. Semințele de chia favorizează pierderea în greutate, potolesc foamea și scad glicemia din sânge, susțin experții pe portalul doctorulzilei.ro.

Riscuri legate de consumul semințelor de chia:

Cu atâtea beneficii, unde ar fi buba, ați fi tentați să întrebați. Or medicii și cercetătorii au stabilit că există totuși anumite riscuri și chiar contraindicații.

Într-un articol publicat de dr. Rebecca Rawl pe site-ul oficial al Colegiului American de Gastroenterologie, sunt explicate următoarele: semințele de chia își pot mări volumul chiar și de 27 de ori! Din această cauză, cei care au probleme cu refluxul esofagian sau la înghițire este bine să evite acest aliment.

Important este ca aceste semințe să fie consumate după ce deja s-au expandat, adică după ce au fost hidratate. Dacă vor fi consumate în stare naturală, ele se vor expanda în stomac și pot apărea serioase probleme esofagiene.

Iubitorii de chia care au probleme cu tensiunea arterială trebuie să aibă mare grijă. Semințele de chia reduc considerabil tensiunea arterială! Dacă adorați aceste semințe și doriți să le consumați regulat, e obligatoriu să vă monitorizați tensiunea și doar cei cu TA normală pot consuma liniștiți.

Și diabeticii trebuie să aibă grijă, întrucât semințele de chia reduc considerabil valorile zahărului din sânge. De asemenea, întrucât sunt foarte bogate în fibre, ajută mult în problemele de constipație. Așadar, cei care au diaree trebuie să le evite.

Nu în ultimul rând, medicii avertizează cum că semințele de chia pot interacționa cu efectul anumitor medicamente. De aceea, e bine să vă informați și să discutați pentru a vă scuti astfel de multe probleme.

SURSA

Distribuie articolul: