Pe 21 mai, în PMAN, mulți oameni frumoși au venit să declare clar că ei susțin integrarea europeană. Republica Moldova, după ani de dominație rusească, privește cu speranță spre Occident. Dar nu e de ajuns să fluturăm steagul Uniunii Europene și să participăm la o Adunare Populară. Integrarea europeană presupune să renunțăm la multe „tradiții seculare” precum mita și corupția. Nu trebuie să așteptăm ca guvernanții să facă toată munca, ci și noi trebuie să contribuim la reformarea micului nostru stat.

Lupta contra corupției e responsabilitatea fiecăruia

Corupția e adânc înrădăcinată în toate domeniile societății noastre.  Fiecare contribuim la menținerea acesteia. Ar trebui să renunțăm să mai dăm bani profesorilor, medicilor și să ne angajăm pe pile. În loc să ne gândim cum să amăgim statul, ar trebui să ne gândim cum să-l ajutăm. Chiar dacă corupția pare să fie mâna invizibilă ce ne guvernează statul, aceasta poate fi combătută de fiecare dintre noi. Trebuie să refuzăm să dăm mită pentru a ne rezolva problemele.

Să fim responsabili și să respectăm legile

Legile nu sunt făcute pentru a fi încălcate. Avem nevoie de legi mai aspre care să pedepsească șoferii care încalcă regulile de circulație, politicienii corupți și pe cei care iau mită.

De asemenea, trebuie să avem grijă de orașul în care trăim. Să nu mai aruncăm gunoiul pe unde apucăm, să  nu mai bem bere prin parcuri, să răspundem frumos și să îi respectăm pe ceilalți.

Să fim toleranți

Suntem o societate profund creștină. Discuțiile despre comunitatea LGBTQ+ stârnesc revolte. Însă UE pune accent pe drepturile fiecăruia. Va trebui să acceptăm că persoanele din comunitatea LGBT trebuie să aibă aceleași drepturi ca și persoanele heterosexuale.

Integrarea în UE e un proces anevoios și îndelungat. Trebuie să fim conștienți că fiecare dintre noi trebuie să pună umărul pentru ca societatea noastră să devină una europeană. Mai avem mult de lucru și trebuie să înțelegem că integrarea în UE nu ne va rezolva toate problemele. Fiecare dintre noi poate contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Faptele mici contează.