Republica Moldova este, în­cepând din iunie 2022, ţară candidată la Uniunea Euro­peană. Acest lucru reprezin­tă garanţia că Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene. În context, țara noastră, trebuie să se reformeze, să îşi modernizeze instituţiile. Pentru asta este nevoie de reforme, dar și fonduri europene care vor ajuta la dezvoltarea țării în ceea ce privește integrarea europeană.

Ce fonduri europene a primit Republica Moldova până acum?

Siegfried Mureşan, deputat european (PPE/PNL), într-un articol pentru bursa.ro a explicat cum ajută fondurile europene Republica Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană, menționând că procesul de integrare europeană a țării noastre a început din anul 2014, „odată cu semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană (care a intrat pe deplin în vigoare în anul 2016)”.


„Prin acest acord, Republica Moldova s-a angajat să implementeze reforme precum întărirea statului de drept, a democraţiei, a luptei împotriva corupţiei, consolidarea sistemului bancar şi modernizarea administraţiei publice. Cu alte cuvinte, prin acest acord, autorităţile de la Chişinău s-au angajat să modernizeze ţara şi să o apropie de standardele europene în materie de bună guvernare şi nivel de trai al oamenilor.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova încă din 2014 cu asistenţă tehnică şi fonduri europene pentru a atinge aceste obiective.

Din 2014 şi până la acordarea statului de stat candidat în 2022, Moldova a beneficiat de peste 500 de milioane de euro sub formă de fonduri europene nerambursabile. În plus, a avut acces la 200 de milioane de euro în împrumuturi şi granturi în cadrul a două programe de asistenţă macrofinanciară.

Prin aceşti bani, Moldova şi-a modernizat infrastructura rutieră, a investit în şcoli, în canalizare, în infrastructura de apă curentă şi nu numai. Chiar dacă mai are încă mult de recuperat pentru a atinge nivelul de trai al ţărilor din Uniunea Europeană, Republica Moldova este acum un stat mai dezvoltat şi cu un nivel de trai mai ridicat decât ar fi fost fără aceste fonduri europene.

Acordul de Asociere reprezintă, aşadar, un mare avantaj pentru Republica Moldova în contextul începerii negocierilor de aderare fiindcă, prin acest acord, autorităţile de la Chişinău au implementat deja o parte din reformele necesare aderării la Uniunea Europeană”.


Experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană

În context, oficialul român, a menționat experiența României în ceea ce privește procesul de aderare la Uniunea Europeană: „în 1999, când a fost luată decizia de a începe negocierile de aderare, România avea un sold de investiţii străine directe, echivalent în euro, de aproximativ 5,3 miliarde de euro. La 31 decembrie 2006, cu o zi înainte de aderarea la UE, România avea un sold de investiţii străine directe de 34,5 miliarde de euro. Aceasta este o creştere de 6,5 ori în doar şapte ani. La 31 decembrie 2020, soldul investiţiilor directe era de 90 de miliarde de euro. Şomajul în România a scăzut de la 11,8% în 1999 la 5,2% în 2006”.