Acum un an, pe data de 23 iunie 2022, Consiliul European a votat acordarea Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană. Statut de țară candidat a primit și Ucraina.
Maia Sandu menționase că decizia este o Zi istorică pentru Moldova, iar Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană”, declarase atunci, șefa statului, Maia Sandu.

Europarlamentarul român Siegfried Muresan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE-R. Moldova a venit cu o reacție în ceea ce privește primirea statutului de țară candidată. Conform lui Mureșan, în ultimul an, autoritățile din Republica Moldova au realizat progrese importante pe cele nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană în avizul privind acordarea statutului de țară candidată.
„La un an de la primirea statutului de țară candidată, Republica Moldova se află pe drumul spre Uniunea Europeană!
Se împlinește astăzi un an de la decizia istorică prin care Republica Moldova a devenit țară candidată la Uniunea Europeană. O decizie istorică ce oferă cetățenilor săi perspectiva ca Moldova să devină stat membru cu drepturi depline al UE.
În ultimul an, autoritățile din Republica Moldova au realizat progrese importante pe cele nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană în avizul privind acordarea statutului de țară candidată.
Au fost realizate reforme importante în justiție, în protecția drepturilor omului, în lupta împotriva corupției.
Toate aceste rezultate sunt remarcabile mai ales fiindcă au fost obținute în pofida tuturor provocărilor economice și de securitate cu care ne confruntăm cu toții din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.
De aceea, la un an de la primirea statutului de stat candidat, mesajul meu pentru Republica Moldova și cetățenii săi este „Felicitări, sunteți pe drumul spre Uniunea Europeană!”
Aceste progrese demonstrează că Republica Moldova este pregătită, pe anumite capitole, cu mai mult sprijin din partea noastră, să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
De aceea, apelul meu către instituțiile europene și către statele membre este: „haideți ca, până, la finalul acestui an, să începem negocierile de aderare pe acele capitole”.