Astăzi, 21 noiembrie, la Paris, are loc ediția a III-a a Conferinței ministeriale a Platformeide Sprijin pentru Republica Moldova. Bogdan Aurescu, ministrul al României și-a arătat sprijinul pentru țara noastră. Întrunirea are ca scop identificarea soluțiilor provocărilor la care Republica Moldova este supusă.

La deschiderea Conferinței, Bogdan Aurescu a reiterat că România va susține Republica Moldova și că statul nostru poate conta pe ajutorul din partea țării vecine.

Niciodată în istoria recentă, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale la fel ca acum. Şi vreau să îi spun bunului meu prieten, viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe Nicu Popescu, că Republica Moldova poate conta în totalitate pe noi. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată de România, Germania şi Franţa împreună, la iniţiativa miniştrilor afacerilor externe din cele trei state, este în mod clar un instrument foarte util pentru a răspunde la aceste nevoi urgente.

Ministrul de Externe a observat că Guvernul Republicii Moldova depune efort pentru a lupta contra corupției și a reforma justiția, în aceste condiții dificile. Cea mai mare provocare, însă, rămâne criza energetică. În viziunea ministrului, Republica Moldova are nevoie de fonduri pentru achizițiile de gaz și electricitate și de asistență din partea celorlalte state și instituții pentru a face față perioadei reci.

Suntem martori, deja de mult timp, la utilizarea sistemică de către Rusia a energiei drept instrument pentru a pune presiune geopolitică. Dependenţa energetică a Chişinăului, o grea moştenire istorică, vine cu mari costuri pentru cetăţeni şi pentru economie. Inflaţia crescută, erodarea majoră a puterii de cumpărare, precum şi vulnerabilitatea la ingerinţe străine se numără printre acestea.

Ministrul susține că guvernanții au  impuls puternic de a realiza reformele necesare deoarece  Republica Moldova are statut de candidat la Uniunea Europeană, iar România e cel mai mare susținător al integrării acesteia în comunitatea europeană.