Creme, serumuri, uleiuri… Femeile tind să aibă mai mult decât una sau două produse de îngrijire a tenului, însă puține dintre ele știu cum să le folosească corect ca să nu dezvolte alergii, coșuri și alte probleme de ordin dermatologic. Specialista în domeniu, dr. Irina Batîr, recomandă în cea mai recentă postare pe instagram să nu combinăm anumite produse cosmetice ca să evităm problemele tenului.

„Orice femeie are cel puțin o duzină de produse cosmetice, care o ajută să își păstreze aspectul fresh și frumusețea pe durata întregii zile. Acizii alfa și beta hidroxi, vitamina C și vitamina A1 (retinolul) sunt cele mai comune ingrediente active recomandate. Retinolul este un antioxidant, previne şi diminuează ridurile, redă elasticitatea pielii şi ajută la minimizarea porilor. Apoi, şi acidul salicilic este nelipsit din rutina mea de îngrijire, dar şi serumul cu niacinamide şi cel cu vitamina C. Dar pentru a te bucura de toate beneficiile acestor ingrediente, trebuie să le foloseşti corect”, explică dermatologa.

Ingredientele din produsele cosmetice pe care să nu le combini:

Acizi alfa și beta hidroxi + Retinol

Când sunt folosite împreună, aceste ingrediente pot duce la o uscare excesivă a pielii, roșeață și iritație. Acizii alfa și beta hidroxi sunt folosiți de obicei pentru a exfolia stratul superior al pielii și pentru obținerea unui aspect uniform al acesteia. Retinolul este folosit pentru tratarea acneei și pentru diminuarea petelor, a liniilor fine și a ridurilor. Din acest motiv nu trebuie combinate.

Vitamina C + AHA/BHA

Ambele ingrediente sunt acide și funcționează cel mai bine într-un mediu acid (PH scăzut), iar folosirea lor împreună poate fi prea agresivă pentru ten ducând astfel la sensibilizarea pielii, iritații și inflamații.  AHA și BHA destabilizează nivelul de PH al pielii, iar Vitamin C își va diminua eficiența. Vitamina C o poți aplica dimineața, iar seara produsul cu AHA/BHA. Atunci când utilizezi un produs cu AHA/BHA , OBLIGATORIU trebuie să folosești ziua un SPF ridicat (minim 30).

Benzoyl peroxid (BPO) + AHA/BHA

Și această asociere merge pe același principiu. Toate ingredientele au potențialul de a-ți usca pielea și conțin un factor ridicat de risc în privința sensibilizării tenului. Utilizate împreună nu fac decât să-ți agreseze tenul cauzând fisuri microscopice la nivelul pielii și o sensibilitate crescută la razele solare.

Acidul hialuronic

Având Ph neutru poate fi folosit împreună cu orice alt activ.

Sursa: Instagram / Dr. Irina Batîr 

Citește și: Sunt eficiente sau nu, măștile din țesătură – atât de populare în ultimii ani? Explicația specialistei în dermatologie, Irina Batîr