Pentru diverse proceduri de curățare a feței în condiții casnice, cel mai des sunt utilizate anume scrub-urile. Întâi de toate, trebuie să analizăm bine orice scrub, dacă este potrivit pentru pielea noastră, dacă nu este dăunător și ce componente are. Clarificăm toate aceste detalii împreună. 

Un scrub corect nu trebuie să conțină particule solide groase, care pot răni și deteriora pielea. Prin urmare, acum în scrub-urile pentru față, se folosesc particule mai mici, sfere sau semisfere, care, atunci când se masează pielea cu mișcări circulare, îndepărtează ușor și eficient celulele „epuizate” ale stratului cornos. Uneori se folosesc particule care se pot dizolva în timpul procesului de aplicare, făcând curățarea și mai eficientă datorită enzimelor pe care le conțin.

Cât de des putem utiliza un scrub?

Frecvența utilizării scrubului depinde de tipul de piele, precum și de sensibilitatea acesteia, condițiile climatice, perioada anului și vârsta. Dar, de obicei, se recomandă să folosiți produse de curățare profundă (scrub, peeling, gommage) o dată pe săptămână, nu mai des.

Din punctul de vedere al funcționării pielii noastre, utilizarea zilnică a unui exfoliant este absolut nerezonabilă, deoarece procesul de exfoliere naturală este programat în ea. Și în mod normal, trebuie doar să o menținem.

Cum poate dăuna utilizarea zilnică a scrub-ului?

Utilizarea zilnică poate perturba mecanismul de auto-curățare și auto-exfoliere a pielii. Riscați să deteriorați bariera de protecție a pielii, astfel „deschideți poarta” pentru microbi, alergeni și poluanți, iar acest lucru va duce la inflamații, mâncărimi și descuamări ale pielii, accelerând procesul de îmbătrânire. Autotratarea prelungită și inadecvată cu scrub va duce la creșterea sensibilității și reactivității pielii, aceasta poate deveni mai uscată și iritată. Dar cel mai neplăcut lucru este „fața roșie”, roșeață persistentă a pielii. Se dezvoltă treptat, de-a lungul anilor, și se poate transforma într-o boală dermatologică cu toate consecințele care rezultă.

Cine poate folosi scrub?

Nu ar trebui să începeți să utilizați un scrub fără a consulta un dermatolog sau cosmetolog dacă:

1) aveți o piele sensibilă care reacționează la atingere sau la contact chiar și cu apa și provoacă roșeață sau mâncărime / arsură;

2) există erupții pe piele, mai ales dacă acestea sunt elemente inflamatorii cu cap purulent – utilizarea unui scrub în acest caz va duce la răspândirea microbilor și la creșterea inflamației pielii;

3) aveți deja probleme dermatologice: acnee, dermatită, atopie, rozacee și altele – în acest caz, trebuie să utilizați doar acele produse cosmetice pe care vi le-a prescris medicul dumneavoastră.

Sursă: glamour.ru