Se pare că acum Republica Moldova, dar și România se află într-o situație asemănătoare, dar cu siguranță nu doar aceste două țări. Este vorba despre inflația care se întâmplă practic în toată lumea. În acest articol vom vorbi despre creșterea prețurilor și problemele cetățenilor din cauza acestor schimbări bruște. 

Inflația în Republica Moldova! 

Rata inflației în Republica Moldova atinge noi cote record. Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna mai, indicele a trecut de 29% comparativ cu 27 la sută cât a fost în luna aprilie. Acum o săptămână, Banca Națională și-a revizuit prognozele inflației și a admis că rata ar putea fi și mai mare decât s-a presupus anterior. 

Acum o lună, guvernatorul Octavian Armașu a declarat că rata inflației ar putea depăși 31 de procente, iar acest fapt este influențat de războiul din Ucraina.
Așadar, potrivit unimedia.info, ritmul anual al inflaţiei în luna aprilie 2022 a constituit 27,07 la sută, anunță Banca Națională a Moldovei. Astfel, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică, prețurile medii de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 (de la începutul anului curent) au crescut cu 15,22%, inclusiv la produse alimentare cu 17,86%, mărfuri nealimentare cu 9,54% și servicii prestate populaţiei cu 19,86%.

Moldova va înregistra creștere economică de -0,4%. Cel puțin aceasta arată datele prezentate de Banca Mondială privitor la situația pentru anul curent. Pentru 2023 prognozele sunt puțin mai optimiste, cu o creștere de 2,7% pentru RM.

Am întrebat câțiva moldoveni ce cred ei despre aceste scumpiri a prețurilor?

Totul se întâmplă din cauza războiului”. 

„Este groaznic, mi-i frică să mă gândesc la viitorul meu și viitorul copiilor mei, prețurile pentru o săptămână ajung a fi mai mari ca salariile pentru o lună întreagă”. 

„Este ceva normal ca această inflație să existe acum, pentru că toată lumea trece printr-o perioadă grea. Totul va reveni la normal, doar că oamenii trebuie să aibă parte de răbdare și nu de exagerare și panică”. 

„Politica e de vină și cei de la guvern. Ei nu se gândesc la popor și în special la bătrâni, care nici nu au ce face cu pensia pe care o primesc”.

„În acest moment noi cetățenii nu avem ce face, nu putem schimba absolut nimic. Da, ne este greu, dar acum tot ce putem face este să economisim și să cheltuim rațional”. 

„Prețurile cresc, dar salariile nu. Cei de la guvern se gândesc doar la ei”.

Inflația în România

Inflaţia din România a ajuns și ea în luna aprilie, la un nivel pe care nu l-au mai atins din 2003.

Deci, pentru că echipa ea.md se află în acest moment și în România, la Timișoara, ei au întrebat cetățenii din Timișoara despre aceste măriri a prețurilor, cum se descurcă ei, dar și ce ne spun specialiștii despre situația și inflația din România.  

Așadar, România are o rată anuală a inflației ce, conform proiecțiilor BNR, în luna iunie va depăși procentul de 14 la sută. Gazele s-au scumpit cu 85% în acest an iar, la alimentele de bază,
preţurile au crescut, în medie, cu 20 de procente. Efectele scumpirilor energiei şi a combustibililor se văd tot mai mult. Oamenii încep să tragă maşinile pe dreapta, amână vacanţele şi renunţă la restaurante. Iar coşul de cumpărături e tot mai gol. Mihaela Iorgu a aflat care sunt părerile timișorenilor despre inflație, cum se descurcă în viața de zi cu zi și ce am putea face pentru a reduce impactul pe care îl resimțim în buzunare.

Se pare că instinctul ce pare a face parte deja din ADN-ul românului, descurcarea în viață, va fi pus, din nou, la grea încercare în toamna și iarna ce urmează pentru că, ne anunță specialiștii, în viitorul apropiat, nu se întrevede o stabilizare a economiei în așa măsură încât să ducă la scăderi de prețuri.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.