Pe 6 iulie 2022, la Timișoara, a avut loc inaugurarea primului magazin social destinat refugiaților de război din Ucraina, în incinta căruia aceștia vor avea acces la o gamă largă de produse donate de persoane fizice sau companii. Potrivit wall-street, magazinul este gândit ca un punct de întâlnire pentru comunitatea de ucraineni din Timișoara.

Magazinul a fost lansat de Asociația INTERSECT, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, cu suport financiar din partea Fundației Comunitare Timișoara, prin intermediul OFXAM. Vă reamintim că, odată cu începerea războiului din Ucraina, la inițiativa primarului Dominic Fritz și a Primăriei Municipiului Timișoara, a fost lansat proiectul Timișoara pentru Ucraina, la care s-au alăturat aproximativ 30 de instituții, organizații nonguvernamentale și companii din oraș.

„Deschiderea acestui magazin reprezintă un prim pas pe care Asociația INTERSECT, împreună cu partenerii ei, îl face pentru reducerea risipei alimentare și facilitarea accesului la hrană al persoanelor aflate în dificultate”, a declarat Mihaela Vețan, președinte INTERSECT.

Produsele sunt oferite gratuit celor care au nevoie, pe baza unei adeverințe emisă de Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara.

Majoritatea dintre ucrainenii ajunși în oraș trec mai întâi la Centru de Suport Timișoara pentru Ucraina, organizat la inițiativa Primăriei Municipiului Timișoara și coordonat de noi, pentru a fi luați în evidență și ajutați să ajungă la locuințele puse la dispoziție atât de autorități, cât și de persoane fizice și juridice. Procedura de înregistrare este simplă și durează doar câteva minute, apoi beneficiarii primesc o adeverință cu ajutorul căreia pot beneficia de serviciile din comunitate.

Programul magazinului este de luni până joi, între orele 12 și 20:00. Cei care vor să doneze bunuri sunt rugați să urmărească anunțurile făcute de asociația INTERSECT, pentru a se asigura că acestea sunt cu adevărat necesare, deoarece spațiul nu permite o depozitare excesivă de obiecte. Se dorește deschiderea unor astfel de magazine sociale destinate și altor categorii vulnerabile din comunitatea orașului.

Cu ocazia lansării magazinului social, au fost prezentate și o parte dintre activitățile în care Asociația INTERSECT va fi implicată, în următoarele luni.

Este vorba despre organizarea a trei excursii, pentru minimum 75 de copii și adulți, în care aceștia să interacționeze și să petreacă timp de calitate împreună, în timp ce se bucură de diferite activități culturale și educative. Primele două excursii sunt deja programate. Una are loc în data de 7 iulie 2022, la Murani, unde, pe lângă vizitarea domeniilor de la Murani, va avea loc și un atelier de circ modern cu Școala de Circ.

A doua excursie se va desfășura în 30 iulie, la Margina, unde va fi organizată o plimbare cu căruța, o vizită la muzeu, dar și un prânz pregătit din produse locale.

De asemenea, în următoarele luni, Asociația INTERSECT va organiza trei evenimente gastronomice, prin care propune comunității locale preparate realizate după rețete tradiționale din Ucraina.

Întregul program social se realizează cu sprijinul a patru ucraineni, angajați de către Asociația INTERSECT în cadrul magazinului.

Asociația INTERSECT este o întreprindere socială înființată în martie 2021 la Timișoara. Obiectivul organizației este de a contribui la reducerea risipei alimentare și dezvoltarea unor mecanisme comunitare de construire a solidarității sociale.

Sursa: wall-street