Acum șapte ani, Victor Onică și-a descoperit marea pasiune. Bărbatul confecționează articole din piele, iar dragostea pentru acest meșteșug s-a născut din admirația ce-o avea de ani buni pentru pantofii calitativi. Acesta modelează pielea după placul său, după propriile idei și designuri și o transformă în obiecte ce rezistă în timp.

Este un perfecționist când vine vorba de lucrările sale, iar acest lucru l-a dobândit odată ce și-a descoperit atracția ce-o avea pentru lucrul manual și în special marochinărie. Cel mai curios fapt este că Victor Onică este autodidact. Bărbatul avea o mare pasiune pentru pantofi, iar câțiva ani în urmă acesta a decis să studieze subtilitățile meșteșugului așa că a învățat de unul singur cum se lucrează cu acest material, atât din lecțiile de pe internet, cât și din aplicarea acestora în practică. În prezent, Victor se poate lăuda cu numeroase diplome obținute datorită muncii asidue și acestui hobby frumos, transformat într-o mică afacere.

„Este o meserie care nu se învață, ea se fură

„Sunt pasionat de pantofi și pornind de la această pasiune, 7 ani în urmă mi-a apărut ideea că aș putea și eu să confecționez ceva din piele. Am început să caut informație despre tehnicile de producere, am studiat mult, apoi am încercat singur să fac ceva din acest material. Am realizat prima centură, apoi fiind deja la a doua și a treia centură, am început a le vinde. Astfel, am început de la o pasiune pe care am transformat-o în afacere care îmi aduce și profit, dar și plăcere. Mă strădui să fac centuri diferite de ceea ce este la moment pe piață. Le lucrez și le vopsesc sută la sută manual. După centuri am început să confecționez genți. Acestea sunt realizate după propriile idei și propriul design. Fac genți pe care mi-ar plăcea mie să le port, care mi-ar plăcea mie cum arată, chiar dacă creez o geantă în stil retro a anilor 60-70”, povestește meșterul.

Calitatea articolelor sale este deosebit de importantă, iar clienții îl motivează să continue: „Calitatea produsului meu este una foarte bună pentru că eu lucrez cu piele de cea mai bună calitate și vreau ca clienții mei să fie satisfăcuți. Materialele cu care lucrez sunt piele de bovină și porc, precum și piele exotică de piton, picior de struț, piele de crocodil și șarpe Goa.

Există persoane care după un an de zile de la cumpărătură, îmi trimit fotografii și mesaje de mulțumire pentru calitatea produsului care la un an de uz, arată ca nou. Asta e cea mai frumoasă recunoștință și îmi dă încredere să muncesc mai mult”

„Când ajung la atelier îmi vin foarte multe idei de combinații de culori, catarame etc. Am o gamă de produse multicoloră și nu mă bazez doar pe cafeniu sau negru. Culorile sunt ceea ce atrage privirea.

Nu urmăresc tendințele și mă conduc doar după cerințele clienților și după propriile idei meșteșugărești. Prefer să aduc eu ceva nou în materie de culoare sau tip de piele. Tind spre a avea produse frumoase ca oamenii să zică „Wow! Frumos!”, mai explică acesta.

Prima lucrare nu se vinde

„Prima mea centură se păstrează și acum și va fi pusă în ramă pentru istoria activității mele. Ea a fost purtată de fecior, dar nu se vinde, ci va fi păstrată ca obiect de muzeu. Iar prima vânzare a fost, tot o centură, realizată pentru un prieten de-al meu care a avut mână ușoară, pentru că de la el am început să vând produsele, unul câte unul. Am început să particip la foarte multe expoziții și târguri, ceea ce mi-a adus noi clienți”

În funcție de volumul de lucru pe care îl are, meșterul petrece în atelier, de la 6 și până la 10 ore zilnic.

„Eu încerc să mă inspir și să mă autoperfecționez astfel încât mâine să fiu mai bun decât azi. Lucrez asupra mea autodepășindu-mă. La începuturi mi-am pus bazele cunoștințelor în domeniu, iar acum lucrez creând produse inedite, unice pe piață. După părerea mea, un produs autohton înseamnă un produs autentic unicat pentru că este gândit exclusiv de meșter”

Foto: Arhiva personală

*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

Susține-ne și pe Patreon