Trăim într-o lume modernă ȋn care sexul nu mai este un subiect tabu pentru nimeni. Cu toate acestea, începerea vieṭii sexuale rămâne încă un subiect de dispută. Cei mai mulți pășesc în acestă experință în adolescență, dar există un foarte mic procent de oameni care își încep viața sexuală după 20 de ani sau chiar la 30 de ani. 

Ne afectează sau nu vârsta la care ne începem viața sexuală? Dezbatem în acest articol:

Care este vârsta ideală pentru începerea vieṭii sexuale?

„Punctele de vedere sunt diverse: abordarea biologică spune că, în momentul în care natura a hotărât ca menstruaṭia să-şi facă apariṭia este şi semnul începerii perioadei de procreere. În multe culturi aceasta înseamnă 12-13 ani sau chiar mai devreme.

Abordarea emoṭională spune că fata care are ciclu menstrual poate procrea, dar nu înseamnă că ea este şi pregătită emoṭional pentru aceasta. Maturizarea emoṭională, întărirea capacităṭii de a face faṭă emoṭiilor, sentimentelor asociate cu situaṭii cu mare ȋncărcătură emoṭională, aşa cum este şi ȋnceperea vieṭii sexuale, pot apărea mult după vȃrsta de 12 ani, spre 18-19 ani.

Abordarea psihologică vede şi tratează situaṭia chiar şi mai complex. Viaṭa sexuală nu înseamnă doar cunoştinṭele legate de felul în care se face sex, metode de protecṭie sau contracepṭie, ci înseamnă, înainte de toate, o relaṭie emoṭională cu partenerul de sex opus. Această relaṭie cuprinde multe aspecte, printre care cele mai importante sunt sentimentele, încrederea în partener, sinceritatea, stabilitatea relaṭiei şi abia mai apoi atracṭia sexuală. Capacitatea de a ȋnṭelege ce înseamnă cu adevărat o relaṭie, ce înseamnă cu adevărat relaṭia intimă cu o persoană se creează mult mai tȃrziu, ȋn jurul vârstei de 18 ani”, a povestit psihologul Valentin Pescaru.

Ce putem spune despre începerea relațiilor sexuale la 30 de ani? 

Din punct de vedere medical, nu există niciun risc pentru sănătatea fiziologică sau apariția unor boli, dacă un bărbat sau o femeie își începe viața sexuală mai târziu sau chiar niciodată, scrie gyneco.md

Însă sunt studii care arată că pot fi afectate unele aspecte ale sănătății sexuale.

Un studiu publicat de Jurnalul American de Sănătate Publică a constatat că persoanele care și-au început viața sexuală după 22 de ani aveau mai multe șanse de a raporta probleme sexuale decât persoanele care au făcut sex în jurul vârstei de 16-17 ani. Din categoria acestor probleme fac parte:

-dificultatea de a ajunge la un orgasm;

-dificultatea de a se excita;

-dificultatea de a menține o erecție (în cazul bărbaților);

-dureri în timpul penetrării (în cazul femeilor).

Problemele sexuale au fost mai pronunțate la bărbați decât la femei.

Potrivit doc.ro viața sexuală la 30 de ani trece și prin anumite schimbări: Mulți bărbați continuă să aibă un apetit sexual ridicat, deși testosteronul începe să scadă în jurul vârstei de 35 de ani. De obicei, acesta scade cu aproximativ 1% pe an, dar se poate diminua și mai mult la unii bărbați, mai ales în cazul celor stresați și cu multe responsabilități. Și la femei testosteronul este în declin în acest stadiu al vieții, când o mare parte dintre acestea vor să se afirme pe plan profesional și sunt implicate în relații solide. Proaspetele mame, precum și cele care alăptează se pot confrunta și ele cu scăderea dorinței sexuale. Această diminuare a dorinței poate fi atribuită, în parte, epuizării, dar de vină este și nivelul de testosteron care scade aproximativ cu jumătate după naștere.

În concluzie: fiecare persoană are dreptul să decidă când este timpul potrivit pentru a începe viața sexuală. Nu te lăsa presat de societatea și anturaj. Doar tu știi, în acest caz, când ești pregătit. 

Bibliografie: avantaje.ro/doc.ro/gyneco.md

Distribuie articolul: