Imunitatea reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale unui organism împotriva elementelor străine, în particular împotriva agenților infecțioși, cum ar fi virușii, bacteriile sau paraziții. Un sistem imunitar scăzut înseamnă un organism extrem de vulnerabil, iar de la afecțiuni minore până la probleme grave de sănătate nu este decât un pas.

Imunitatea (înnăscută și dobândită) este afectată de un număr mare de factori (stresul, insomnia, calitatea alimentelor, anumite medicamente, sedentarismul) și variază de-a lungul vieții (gravidele, proaspetele mămici, copii și bătrânii fiind printre cele mai vulnerabile categorii).

În timpul sarcinii, imunitatea organismului este mai scăzută deoarece ultimul trebuie sa fie mai puțin „agresiv” pentru a nu respinge noul organism găzduit. Tot din același motiv, răcelile sau gripa în timpul sarcinii durează în general de trei ori mai mult decât în mod obișnuit.

Se impune o dietă echilibrată, bazată în special pe legume și fructe proaspete de sezon, iar în sezonul rece, vitamine prenatale, administrate însă numai cu acordul medicului specialist. În acest sens, sunt recomandate suplimentele naturale care au în compoziţie:

  • biotină, vitamină esenţială în optimizarea nivelului de energie, a tonusului muscular şi prevenirea diabetului infantil;
  • acidul folic necesar dezvoltării optime a sistemului nervos şi a coloanei vertebrale la făt;
  • fierul pentru combaterea anemiei;
  • iodul util în prevenirea apariţiei bolilor tiroidei la bebeluşi;
  • complexul vitaminic B, care susţine creşterea şi dezvoltarea armonioasă a fătului.

Nota Bene! Introducerea vitaminelor în regimul de imunizare nu compensează însă o dietă sănătoasă.

Alimentaţia în cele 9 luni de sarcină  trebuie să includă fructe şi legume variate, dintre care cele mai recomandate sunt: broccoli, fasole uscată, banane sau cereale, susţinute şi de un nivel optim de hidratare.

Pentru că în timpul sarcinii, organismul reţine apa la nivelul ţesuturilor, este recomandat consumul a 2,5-3 litri de lichide, inclusiv ceaiuri prescrise de medic sau sucuri naturale de morcovi, mere sau citrice pentru calmarea greţurilor matinale.

La fel de importante pentru stimularea imunității la gravide sunt odihna suficientă și evitarea pe cât posibil a stresului. Pentru femeile gravide, un somn de noapte bun este deosebit de important. În timpul sarcinii, o femeie ar trebui să doarmă cel puțin 8 – 9 ore.

Exercițiile fizice regulate adecvate pentru perioada sarcinii sunt la fel de importante pentru întărirea imunității. Aceste exerciții vă permit să elimine treptat stările de disconfort și durerea pe ambele părți ale abdomenului, se vor consolida aceste grupe musculare, de mare folos la naștere.

Respectarea măsurilor de igienă (în special spălarea frecventă a mâinilor), plimbări în aer liber, evitarea locurilor aglomerate, a persoanelor ce prezintă simptome ale bolii, a fumului de țigară și vaccinarea împotriva virusurilor (în special a celui gripal, iarna).

După naștere, timp de șase saptămâni, mămica se află în perioada de lăuzie, o etapă fiziologică de refacere a întregului organism la parametrii inițiali dinainte de sarcină. Acum, ea este mai vulnerabilă în fața agenților infecțioși, de aceea cea mai sigură măsură este moderarea sau chiar interzicerea vizitelor numeroase, la spital și în primele zile acasă cu bebelușul.

Odihna, alături de alimentația rațională și echilibrată (cu alimente proaspete și ușor digerabile, bogate în vitamine și gustos preparate) o vor ajuta pe mamă să se recupereze rapid și să producă un lucru esențial în această perioadă: laptele matern. De ajutor sunt și ceaiurile cu efect galactogen, de stimulare a lactației precum cel de fenicul.

Distribuie articolul: