Cu toții am auzit de această noțiune „hate”. Chiar dacă ea este aproape peste tot, puțini vorbesc despre acest termen. În acest articol o să încercăm să analizăm acest subiect, dar totodată să aflăm și părerea unor persoane care s-au ciocnit de hate pe rețelele de socializare. 

Oamenii sunt diferiți, astfel și părerile mereu sunt împărțite, dar trebuie să recunoaștem că în mediul online, uneori părerile sunt mult prea dure, chiar pline de ură. Ura de pe internet poate afecta pe oricine și pot fi îndreptate către persoane individuale sau către grupuri întregi. Este vorba de jigniri, insulte, ameninţări sau răzvrătire a populaţiei. Din acest motiv, „hate speech-ul”, așa cum i se mai spune, este un subiect important în educaţia politică şi socială din zilele noastre. Dar ce se înţelege prin „hate speech”? 

Termenul „hate speech“ cuprinde orice formă de exprimare care propagă ură rasială, xenofobie, antisemitism sau alte forme de ură bazate pe intoleranţă. Hate speech-ul nu trebuie văzut ca un fenomen care se petrece exclusiv online. Efectul dezinhibator şi posibilitatea de adresare unui public extins fac însă ca internetul să fie o platformă preferată pentru discursuri instigatoare la ură.

Hate-ul se manifestă fie prin comentarii, fie prin postări, prin utilizarea unor mijloace de distorsionare a informației, totul pentru a pune la zid un anumit individ sau chiar o entitate juridică. Sunt răspândite zvonuri, reclame sau review-uri negative (dacă vorbim de o firmă) și un hater profită de identitatea necunoscută în online pentru a instiga o comunitate față de „victimă”.

Discursurile instigatoare la ură, (așa cum mai poate fi numit hate-ul) sunt publicate pe diferite platforme de comunicare. Acestea pot fi bloguri, forumuri online sau reţelele de socializare acolo unde noi întâlnim ura cel mai des și în mod special influencerii. Dacă tot i-am menționat, haideți să vedem ce cred influencerii din online despre acest subiect. 

Katy Black și Doina Danielean ne-au răspuns la câteva întrebări:

Katy Black

Cum crezi de ce există atât de mult hate pe rețelele de socializare?

Pentru că oamenii se ascund după un profil, cel mai des unul fals. Se cred eroi scriind ceva răutăcios, uneori chiar jignitor. Cred că răspunsul ar fi că sunt niște fricoși care în realitate nu se apropie niciodată de o persoană să-i spună ceva în față. Iubesc să se manifeste prin mesaje urâte, dar de fapt sunt foarte timizi și fricoși. Cred că dacă ar exista o lege care ar putea să monitorizeze asta ar fi mult mai puțin hate. 

 Hate-ul ne poate afecta? Și cum treci tu peste el?

Depinde foarte mult de fiecare persoană în parte. Eu cunosc persoane care din cauza hate-ului se dădeau bătuți, nu continuau ceea ce și-au propus. Pe mine nu mă afectează pentru că am foarte multă susținere din partea oamenilor reali, rudelor și pur și simplu oamenilor dragi. Astfel, eu trec ușor peste mesajele urâte. Am ajuns la o concluzie că e imposibil ca toți să mă placă, dar hate-ul cel mai des îl scriu acele persoane care într-adevăr sunt foarte slabe de fire, cel mai des niște copii, sau femei nefericite. Pentru că un om fericit niciodată nu o să arunce cu noroi

Doina Danielean

Cum crezi, de ce oamenii scriu comentarii răutăcioase? 

Atunci când oamenii scriu comentarii urâte ei își manifestă frustrările, fricile, inhibarea, starea lor de nervozitate, de invidie și de nefericire. Din păcate acum dacă te uiți la orice știre care emană o energie frumoasă și pozitivă, de exemplu: o nuntă, o nouă pereche, un nou copil pe lume, la absolut totul ce e frumos, oricum se găsește cineva care să arunce cu răutate. Unii oameni își aruncă nefericirea lor scriind comentarii urâte, în felul acesta ei se eliberează de gânduri și de frici. Ei se revoltă că, de ce cineva poate și are, iar ei nu pot și nu au. Eu doar așa pot să-mi explic acest hate de pe rețelele de socializare. 

Cum crezi de ce există atât de mult hate

Există atât de mult hate pentru că nu se aplică pedepse. Dacă ar exista totuși mai multe măsuri și denunțuri pentru persoanele care își permit să arunce cu răutate, cu amenințări și cu energie negativă, atunci cu siguranță oamenii nu ar mai face acest lucru. Fără pedepse, oamenii își fac conturi false și aruncă cu noroi în lume. 

Hate-ul pe tine te afectează? 

Într-o anumită perioadă într-adevăr mă afectau mesajele și comentariile urâte, dar până într-un final am înțeles că cel care stropește cu venin nu este mai bun decât mine, nu este mai fericit, mai realizat și mai împlinit decât mine, ba dimpotrivă, el nu și-a găsit liniștea sufletească. Anume aceste gânduri, mă ajută să trec peste mesajele de frustrare și răutate, chiar dacă în ultima perioada nu prea le am, sunt puține și absurde. Un om fericit niciodată nu va pierde timpul său ca să-mi strice mie starea de bine.

Mulțumim lui Katy și Doinei pentru receptivitate.

Tu ce părere ai despre hate-ul online?