Cu hârtia înlocuită de tehnologie, în Republica Moldova a fost introdus sistemul electronic de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate – eRețeta. Aceasta poate fi prescrisă de către medicii de familie sau specialiști din diverse unități medicale, inclusiv cei din cadrul unităților de primiri urgențe și cei care oferă îngrijiri comunitare și paliative la domiciliu.

Compania Națională de Asigurări în Medicină, în colaborare cu Ministerul Sănătății, a inaugurat Sistemul informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”. Asta înseamnă că rețeta tradițională pe hârtie va fi înlocuită de un format electronic, oferind pacienților acces mai rapid la medicamentele și dispozitivele medicale compensate, prin reducerea timpului de așteptare la medic și în farmacie, scrie tv8.

„ eRețeta vine să modernizeze sistemul se sănătate, să ușureze munca medicului și cel mai important este că se oferă dreptul nu doar medicului de familie de a prescrie rețete și dispozitive compensate, dar și multor altor categorii de medici, inclusiv toți specialiștii care sunt în serviciul ambulatoriu: neurolog, Orelist sau endocrinolog. Totodată vor putea prescrie rețete compensate și medicii urgentiști, cei care activează în asistența medicală paleativă și alte domenii”, a declarat ministra Sănătății Ala Nemerenco.

Astfel, la farmacie, cetățenii vor putea ridica medicamentele sa dispozitivele medicale compensate cu prezentarea doar a buletinului de identitate. Pacientul va putea valorifica aceeași rețetă de mai multe ori (pe parcursul a trei vizite la farmacie). Mai mult decât atât, produsele compensate vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient.

„Unul dintre aspectele esențiale ale eRețetei este crearea unei baze de date complexe a tuturor rețetelor prescrise și eliberate, ceea ce asigură obținerea rapidă a informațiilor actualizate pentru medici și farmaciști. Această inovație va contribui la intensificarea procesului de digitalizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova, la creșterea calității actului medical și la utilizarea rațională a medicamentelor”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

În același timp, implementarea rețetei electronice va permite monitorizarea continuă a utilizării medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu, precum și diminuarea erorilor umane în prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor.

 

Distribuie articolul: