Nu mulți dintre noi se pot bucura la trezire de o dispoziție bună. Nu e atât de ușor să facem față provocărilor zilei cu o atitudine zen, mai ales când viața este stresantă. Micul dejun poate contribui la creșterea nivelului de stres, ceea ce ne poate crea probleme, începând cu problemele de serviciu și terminând cu cele de sănătate. Pe unele le putem controla, pe altele nu. Potrivit dr. Mark Hyman, autor al cărții „Food Fix”, există un factor supriză, responsabil pentru declanșarea stresului: micul dejun, scrie andreearaicu.ro.

Este posibil că micul dejun să fie un factor declanșator al stresului? Când devine micul dejun un dușman? Nu este vorba despre stresul de a pregăți micul dejun, ci de ingredientele pe care le folosești pentru prepararea lui și care îți pot ridică nivelul de stres.

„Știați că atunci când mâncăm făină, zahăr și alimente prăjite contribuim la creșterea nivelului de inflamație din organism și la producția de hormoni de stres?”, întreabă dr. Hyman.

„Zahărul dintr-o brioșă crește nivelul cortizolului și al adrenalinei, hormonii de stres. Da, zahărul contribuie la o creștere explozivă a hormonilor de stres, chiar dacă nu eșți stresat.”

Dacă te simți cu muscă pe căciulă, iată ce trebuie să știi despre felul în care un mic dejun bogat în zahăr îți afectează nivelul de stres. În principiu, zahărul contribuie la creșterea nivelului hormonilor de stres, iar hormonii de stres îți cresc pofta pentru zahăr. „Cei mai mulți oameni tânjesc după zahăr sau carbohidrați rafinați atunci când sunt stresați. Motivul este acela că, atunci când ești stresată, chiar dacă este vorba despre un stres cronic sau de o izbucnire ocazională, organismul tău consumă mult zahăr”, afirmă dr. Aviva Romm, expertă în sănătatea hormonala a femeilor.

Creierul are nevoie de glucoză (un zahăr simplu) pentru a funcționa. Stresul pune creierul într-o situație de alertă care îl face să consume mai multă glucoză pentru a funcționa. Acest fapt transmite un semnal de alarmă în organism atunci când ai nevoie de mai multă glucoză.

Cum să întrerupi cercul vicios dintre zahăr și stres?

Soluția pe care o recomandă cei doi specialiști este aceeași: trebuie să-ți schimbi obiceiurile culinare și să alegi alimente sănătoase, cu un indice glicemic scăzut. Astfel îți vei păstra nivelul zahărului din sânge în echilibru.

Ce înseamnă un mic dejun echilibrat? Dr. Romm recomandă terciul de ovăz cu unt din nuci sau alune, avocado pe pâine integrală prăjită. Ambele sunt o sursă importantă de fibre și grăsimi sănătoase, care contribuie la un nivel constant al zahărului din sânge. „În cultura occidentală există o tendință ca micul dejun să fie compus din alimente dulci, aproape ca niște deserturi. Dar un mic dejun plin de legume, împreună cu ouă, sau un terci de ovăz sățios sunt metode foarte bune de a ține sub control nivelul cortizolului (și al zahărului din sânge)”, a încheiat dr. Romm.

Sursa: andreearaicu.ro

Foto: Pexels.com