Laureată a premiului pentru proză Observator cultural 2017 pentru romanul „Vara când mama a avut ochii verzi”, Tatiana Țîbuleac este nominalizată din nou. Romanul „Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac luptă pentru premiul UE pentru Literatură. Acesta se acordă anual, începând cu anul 2008.

Până în 2017 au fost premiați 108 autori din 37 de state europene, pentru opere scrise în limbile lor naționale, scrie jurnalistii.ro. În 2019, din partea României s-au calificat în concurs următorii scriitori:

  • Augustin Cupșa, Așa să crească iarba pe noi, Bucharest: Humanitas, 2017
  • Tudor Ganea, Porci, Iași: Polirom, 2018
  • Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucharest: Humanitas, 2019
  • Tatiana Țibuleac, Grădina de sticlă, Kishinev: Cartier, 2018
  • Bogdan Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, Iași: Polirom, 2017

Pe 8 noiembrie 2018, scriitoarea Ioana Pârvulescu a fost distinsă la Viena cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene, la categoria Premiul Profesioniștilor, pentru povestirea scurtă „O voce”, potrivit Europa Liberă.

Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 la Chișinău, în Republica Moldova. După opt ani de jurnalism la ProTV Chișinău, se stabilește la Paris unde lucrează în comunicare. In 2016 publică un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”, iar în 2017 primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, cunoaște un spectaculos succes de public și de critică, fiind distins cu premiul pentru proză al revistei Observator cultural. „Grădina de sticlă”, a treia sa carte, a apărut la editura Cartier în mai 2018.

Sursa: Agora.md