Tiroida leneșă sau în lumea medicală – hipotiroidism, este afecțiunea în care glanda tiroidă, situată în partea anterioară a gâtului, secretă insuficienți hormoni tiroidieni. Pentru că cei din urmă reglează un șir de procese importante din corp   precum creșterea, repararea celulelor sau metabolismul, persoanele care suferă de această afecțiune pot experimenta oboseală, căderea părului, acumularea kilogramelor în plus, senzația constantă de frig sau gândirea lentă, explică specialista în nutriție Maria-Victoria Racu.

Înainte să blamezi glanda tiroidă că s-ar face vinovată de acumularea kilogramelor, află că aceasta poate fi leneșă doar la 1-2% din populația generală și deși cel mai frecvent la femei, nu este cazul să ignori și cauza deprinderilor alimentare.

Ce rol are dieta în menținerea sănătății glandei tiroide?

Modul în care ne alimentăm zilnic nu poate trata sau schimba radical evoluția tiroidei leneșe, dar poate fi un suport pentru tratamentul medicamentos al acesteia prin următoarele:

  • Un șir de microelemente (iod, zinc și seleniu) pot menține sănătatea glandei tiroide;
  • Unele produse pot înrăutăți funcția și simptomele experimentate de persoanele care suferă de hipotiroidism;
  • Este bine să cunoști ce să introduci în meniul tău atunci când administrezi tratament, deoarece alimentele pot limita absorbția unor medicamente în corp.

Alimente necesare pentru buna funcționare a tiroidei

#1. Iodul

Printre numeroasele cauze ale tiroidei leneșe se numără și insuficiența de iod din meniul zilnic. Acest microelement este indispensabil pentru formarea hormonilor glandei tiroide. Lipsa acestuia poate apare deoarece solul, apa și, respectiv, produsele alimentare cultivate pe acest sol au o cantitate prea mică de iod în compoziție.

Republica Moldova se numără printre zonele în care solul este sărăcăcios în iod. Din aceste motive sarea, apa și unele sortimente de pâine în țara noastră pot fi găsite inclusiv în varianta cu iod adăugat.

În această ordine de idei, pe lângă consumul de iod din produsele fortificate menționate mai sus, mai este nevoie și de îmbogățirea meniului cu unele produse alimentare. Ouăle și lactatele autohtone sau din țările vecine nu au cum să fie bogate în iod. E simplu – nu e iod în sol și apă, nu este nici în alimente. O soluție sunt produsele de mare – peștele, fructele de mare, algele (inclusiv spirulina), care conțin acest microelement din abundență. Asigură-te că le consumi cel puțin săptămânal pentru a obține doza necesară de iod.

#2. Seleniul și zincul

Aceste două microelemente ajută la „activarea” hormonilor tiroidieni, astfel încât aceștia pot fi utilizați eficient de corp. Zincul poate fi implicat, potrivit unor studii, și în reglarea TSH-ului, a hormonului secretat de o glandă din creier care dă „comanda” tiroidei să își secrete hormonii proprii.

Printre alimentele bogate în seleniu se numără nucile braziliene, leguminoasele (năut, linte, fasole, mazăre) și peștele de mare, precum tonul și sardinele. Zincul poate fi găsit, de asemenea, în toate produsele de mare, dar și în carnea de vită sau de pui.

Alimente care îi pot dăuna tiroidei, în special dacă suferi de tiroida leneșă

#1 Goitrogenii

Goitrogenii sunt substanțele din compoziția unor alimente vegetale care pot împiedica glanda tiroidă să funcționeze normal. Printre acestea se numără:

  • Soia și derivatele ei (laptele și pateurile din soia, tofu);
  • Diferite variații ale verzei (varza albă și roșie, broccoli, conopida, varza de Pekin sau de Bruxelles).

Cu toate acestea, unele studii atenționează că goitrogenii sunt o problemă doar atunci când sunt consumați în cantități foarte mari. Incluse în cantități rezonabile, cu respectarea celor trei porții de legume variate în meniu, acestea par să nu fie implicate major în deficitul de funcționare a glandei tiroide.

#2 Produsele procesate

Prin produse procesate înțelegem orice tip de aliment care înainte de a ajunge în farfuria consumatorului a parcurs un șir de procese industriale, precum rafinare, dezodorizare, adaos de zahăr, sare și aditivi, presare, ambalare și altele. Într-un final, consumându-le, obținem o groază de calorii și foarte puține substanțe utile pentru sănătatea noastră. Exemple de produse procesate sunt fast-food-ul, dulciurile ambalate, fursecurile, snack-urile, salamurile și alte tipuri de carne procesată.

În cazul în care tiroida este leneșă și totul se depune foarte rapid în corp, ar fi bine să renunțăm la consumul acestor produse procesate și să optăm pentru cele naturale, bogate în microelemente și vitamine necesare corpului.

Când administrezi tratament pentru tiroida leneșă:

  • Ia preparatele cu 30-60 de minute înainte de mese (după schema indicată de medic);
  • Nu administra medicamentele împreună cu produsele bogate în fier sau calciu;
  • Produsele pe bază de soia, laptele sau produsele bogate în fibre alimentare pot împiedica absorbția medicamentelor în corp. Asigură-te că nu le introduci în meniu înainte sau după administrarea preparatelor.

Fii atentă la alegerea ta!

Autor: Maria-Victoria Racu, medic nutriționist

Citește și: Părul și unghiile devin lipsite de viață? Semne că mănânci foarte puțin, potrivit medicului nutriționist Maria-Victoria Racu