Chirurgia plastică este o temă controversată în întreaga lume. Este sau nu necesară, rezolvă ea probleme pur estetice sau totuși joacă și un rol funcțional, merită sau nu? În general, fobiile (frecvent nefondate) creează prejudecăți, dar care este, totuși, adevărul?

 Despre chirurgia plastică în Moldova, din perspectiva expertului

„Acolo unde este interes, mereu va fi loc de progres. Chirurgia plastică în Moldova a atins cote inimaginabile comparativ cu zece, douăzeci de ani în urmă, pot spune asta cu siguranța oferită de experiența mea de muncă. Mâinile și îndemânarea chirurgului sunt baza, dar și dotarea tehnică contează, și clinica.” – spune Doctorul Anatolie Taran.

Mai mult decât atât, ilustrul medic susține că mai mult de jumătate din intervențiile pe care le efectuează au un rol funcțional. De exemplu, chirurgia bariatrică sau operațiile de micșorare a stomacului ajută persoanele cu obezitate patologică (greutate excesivă, care nu cedează în fața dietelor sau exercițiilor) să scape de cca 40% din greutate în doar 6 luni de la operație. Astfel, pacienții sunt motivați să își modifice considerabil modul de viață, reușesc mai ușor să crească nivelul de activitate (un scop greu de atins cu o masă corporală mare, când presiunea asupra articulațiilor, dar și sistemului circulator și respirator este enormă). Operația de abdominoplastie, altă intervenție populară din categoria remodelare corporală, rezolvă problema țesuturilor moi excesive de pe abdomen, întărește linia albă și scade riscul de hernii. Nemaivorbind despre intervențiile ce fac imediat mai ușoară viața pacienților, precum operația de reducere a sânilor, ce scapă femeile de durerile de spate, gât, problemele de respirație și postură.

„Desigur, există și operații ce au un scop estetic bine definit – de exemplu cei cu urechi decolate solicită otoplastia pentru a scăpa de complexe, nu pentru a auzi mai bine, Dar, dacă această intervenție crește încrederea în sine și ajută oamenii să fie mai activi în viața socială și profesională, oare nu este evident beneficiul său? De asemenea, pot spune că frica în fața chirurgului nu este îndreptățită, pentru că doar prin comunicare și discuție se pot elimina o mulțime de fobii neargumentate”.

Evident, frica provine din lipsa de cunoștințe, iar miturile despre chirurgia estetică au circulat ani întregi anume din cauza dezinformării și lipsei surselor de încredere. Dar, cu acces la experți și studii științifice, procesul de informare este mult mai simplu în 2021.

Cum rămâne cu recuperarea și cicatricile?

„De la operație la operație, perioada de recuperare este diferită. După unele intervenții, precum un lifting sau mărirea buzelor, pacienții pleacă imediat acasă, după altele, ca de exemplu abdominoplastia, sunt necesare câteva zile pentru a scăpa definitiv de disconfort, uneori este nevoie de a schimba pansamentele, dar este clar că orice chirurg experimentat va face tot posibilul pentru a scurta perioada postoperatorie, iar dacă pacienții cooperează și respectă strict indicațiile medicului, rezultatele sunt excelente” – ne-a explicat domnul Taran. Cât despre cicatrici, medicul spune că depinde mult de experiența chirurgului să facă cât mai puțin vizibile cicatricile, pentru că experiența operatorie și lucrul cu acuratețe maximă contează pentru rezultate estetice.

Pentru o programare sau o consultație, puteți apela  +37379432776 sau +373 (22) 202373.

P