Când auzi cuvântul „profilactic” cu greu îl poți asocia cu o operație estetică. Și, totuși, să știi că există operații plastice cu efect de prevenție. Este vorba despre mastectomie ori intervenția chirurgicală de îndepărtare a glandei mamare, a sânului. Gândește-te bine!

Întâi de toate trebuie să realizezi că operația de înlăturare a unui sân sănătos, ori a ambilor chiar, nu este un moft. Pentru o asemenea intervenție radicală trebuie să ai un motiv întemeiat. Ce te poate determina să pășești pragul unei clinici estetice pentru o astfel de operație?

Iată doar câteva motive:

● Poți apela la un medic oncolog să îți înlăture al doilea sân dacă unul deja a fost afectat de cancerul mamar.
● Poți lua decizia de a trece printr-o operație de mastectomie dacă membrii familiei tale au suferit de cancer mamar.
● Poți înlătura chirurgical un sân sau ambii sâni sănătoși dacă ești purtătoare a unor gene cancerigene.
● Vei lua decizia de a te supune unei intervenții, sfătuită de chirurgul oncolog, dacă ai fost diagnosticată cu carcinom lobular in situ. Este o boală ce presupune creșterea anormală a celulelor. Celulele anormale cresc în lobulii din sân, iar maladia poate fi diagnosticată printr-o mamografie.

Datele statistice oficiale arată că mastectomia profilactică reduce cu până la 90 la sută riscul de a dezvolta cancer mamar chiar și la femeile purtătoare de un șir de gene mutante, indicator al faptului că acestea ar putea face, cândva, cancer la sân.

Decizia se ia cu chirurgul

Bineînțeles, decizia de a te supune acestei intervenții o vei lua împreună cu chirurgul oncolog, care îți va sugera să faci un șir de analize și cercetări medicale înainte de asta. În unele cazuri, prezența cancerului în fază incipientă nu se observă la mamografie, iar pentru a fi sigur de rezultat, doctorul va indica să faci și o biopsie. Se recomandă și consultația unui psiholog înainte de intervenție. Trebuie să ții cont de faptul că este o operație complicată care presupune implicarea mai multor specialiști. Chirurgul estetician se implică mai ales în fază finală. De el depinde cum va arăta sânul tău după intervenția de mamoplastie.

Recuperarea după mastectomia profilactică

Nu există un timp general valabil pentru recuperare. Fiecare pacient este individual. Și, bineînțeles, cum sânul este simbolul principal al feminității, majoritatea doamnelor care trec printr-o operație de mastectomie se gândesc la o reconstrucție mamară.

Ce înseamnă asta? Vei discuta cu medicul tău opțiunile pe care le ai. Reconstrucția sânului se poate face imediat după mastectomie, în aceeași operație, ori mai târziu. Specialiștii spun că reconstrucția mamară imediată după mastectomie are avantaje atât clinice cât și psihologice:

● Pacienta are o imagine plăcută despre propriul corp,
● Dă rezultate estetice mai bune,
● Nu necesită intervenții repetate.

Trebuie să alegi și tipul de proteză mamară. Poți opta pentru implanturile cu silicon. Dacă alegi să faci procedura în aceeași operație, trebuie să discuți dinainte cu chirurgul tău plastician despre:

Care ar fi cele mai bune silicoane pentru tine:

● implanturile anatomice care iau forma sânului tău, ori
● implanturile rotunde, care îți vor scoate în evidență pieptul proeminent și te
vor determina să porți mai des haine cu un decolteu generos.

Intervenția în sine constă în introducerea prin cicatricea de mastectomie a unor proteze, implanturi mamare care înlocuiesc țesutul glandular pierdut.

Pentru ca să fii mulțumită de rezultat alege cel mai bun medic estetician, cu experiență și un portofoliu impunător de operații estetice reușite. Pentru a te programa la consultație la domnul Anatolie Taran, apelează cu încredere +37379432776.

P