Pasiunea pentru fotografie și-a descoperit-o încă din adolescență, atunci când a testat un aparat de fotografiat a unei prietene. Vorbim despre Nadia Munteanu, originară din satul Țîpala, Ialoveni. Tânăra a absolvit Colegiul Tehnologic din Chișinău, însă în prezent este stabilită în Marea Britanie. Pentru ea, fotografia reprezintă măiestria de a declanșa momente unice, care rămân depozitate adânc în memoria celor care o privesc. Este o fire deschisă, plină de viață și implicată în ceea ce face, dar mai bine vă las să o descoperiți și voi în interviul de mai jos:

Nadia, povestește-ne când și în ce circumstanțe ai descoperit pasiunea pentru fotografii?

Pasiunea mea pentru fotografie s-a făcut aparent vizibilă cam pe la vârsta de 9-10 ani. Țin minte că am testat un aparat de fotografiat al unei prietene, uneori ieșeam și ne fotografiam reciproc. Drept că pe atunci nu știam de regimul manual al aparatului și ce minune poți face cu el, deci cel automat era salvatorul numărul 1.

Care dintre domeniile fotografice îți este cel mai aproape de suflet și de ce?

Am încercat câteva tipuri de fotografie, însă de doi ani mă aflu în Marea Britanie, de aceea îmi este mai aproape de suflet fotografia de stradă și călătorie. Nu știu, oarecum îmi pare că este anume ceea ce cere inima mea. Anume atunci când ies să captez viața stradală, mă relaxez.

Care a fost cea mai interesantă experiență ca fotograf?

Am avut așa o situație cu câțiva ani în urmă la o nuntă. Mirele mă anunțase că are probleme de vedere și nu suportă lumina exagerată. Localul era cam întunecos, lumina era doar cea de la led și blițul de la aparatul foto. Am avut un chin enorm atunci când făceam fotografii la întâmpinarea oaspeților, practic în fiecare a doua fotografie mirele avea ochii închiși. Dar într-un final, s-a rezolvat situația, totul a fost bine și frumos.

 După părerea ta, de ce are nevoie un fotograf pentru a se face remarcat?

Cred că totuși aș pune talentul pe primul plan, în lumea asta sunt atât de mulți fotografi. Unii cu dorința de a face bani pe seama asta, fără a implica suflet în ceea ce fac, alții o fac din pasiune și ajung să se facă remarcați. Printre ei sunt cei care au fotografia ca hobby și nici măcar nu au idee că în fiecare fotografie în care pun suflet, se ascunde un admirator care îi apreciază munca la justa valoare. Totuși, dacă ajungem să înțelegem că fotografia este ceea ce ne dorim, trebuie să implicăm muncă, practică și să facem în așa fel ca lumea să ne cunoască creațiile.

 

Știm că în prezent ești stabilită în Londra, acolo sunt mulți fotografi, concurența este mare, cum reacționează publicul la fotografiile tale?

La capitolul dat pot spune că nu am concurență, cel puțin așa cred eu. Atâta timp cât nu fac fotografii de evenimente, așa cum făceam în Republica Moldova, nu i-au pâinea nimănui. Însă, ori de câte ori postez vreo fotografie nouă pe rețelele de socializare, mi se spune: „păcat că nu investești mai mult timp în asta și nu încerci să câștigi din ea. Ai face bani buni” sau „De fiecare dată aștept o poză nouă pe pagina ta ca să îmi schimb poza de fundal la telefon.”

Sincer mi-e plăcut să aud așa ceva de la persoane necunoscute sau colegi de muncă. Ei mă motivează să mă implic mai mult, chiar și în alte domenii.

Din experiența ta, cât de mult contează camera foto și cât fotograful?

Aș spune că aici trebuie egalitate. Am cunoscut fotografi cu tehnică bună, însă prost la capitolul cunoștințe fotografice și am cunoscut fotografi cu tehnică pentru amatori, însă atât de bine poziționau obiectele în fotografie. Ajung la o idee de mai sus… Totul depinde de dorința fotografului. Poate doar să aibă fotografia ca hobby, însă să dorească să investească mult într-o tehnică bună pentru a ieși totul perfect.

Fotografia prelucrată sau fotografia naturală?

Sunt pentru ambele. Spre exemplu am fotografii pe care nu le văd editate exagerat, doar lumina, contrast, umbra, alb-ul sau negrul redus din fotografie, și deja e o altă treabă. Mă strădui să păstrez maxim posibil naturalețea, însă am fotografii care aș vrea să iasă artă.

Care sunt lucrurile pe care le surprinde fotografia, dar nu și ochiul liber?

Te-ai privit vreodată în oglindă, TU ca simplu muritor și să îți zici: „Vai, cât sunt de frumos! Câte lucruri bune am și eu nu le văd dacă nu mă uit de partea cealaltă a oglinzii”. Exact aceeași situație e și cu fotografia. Redă sentimente umane, frumusețea, pe care noi cei care o vedem cu ochiul liber zi de zi și nici măcar nu ne oprim să o admirăm pentru a o înțelege, și măcar elementar să ne bucurăm de ceea ce avem. Avem o lume prea frumoasă ca să fim triști.

Într-o ședință foto, cât de importantă este relația dintre fotograf și client?

Relația aceasta aș spune că e una primordială. Tu nu poți să vii ca fotograf și să-i spui clientului: „Pozează cum vrei, iar eu te voi fotografia”. Deși, des aud aceste cuvinte din partea multor clienți nemulțumiți. Tu ca fotograf, deja trebuie să ai ochiul bine antrenat pentru a obține o compoziție în fotografie. Tu ești cel care vede tot din spatele camerei, ci nu clientul, deci înseamnă că responsabilitatea ta este una mare. Începând de la sesiunea foto și până la predarea finală a materialului prelucrat sau neprelucrat.

Care este următorul tău pas în privința acestui hobby?

La sigur să fac cursuri la unii fotografi renumiți din UK și să învăț multe șmecherii pe care poate le cunosc puțin, sau poate vor fi total noi pentru mine, însă tind să-mi îmbunătățesc cunoștințele și dezvolt ochiul artistic.

Ce sfaturi ai pentru tinerii care își doresc o carieră în domeniul fotografiei?

„Niciodată nu știi ce ascunzi în tine, până în momentul când nu aplici  în practică!”. Dragii mei, dacă aveți un vis, vă place fotografia, practicați, testați-vă abilitățile, faceți greșeli, editați prost, acceptați feedback-uri pozitive și negative, faceți cursuri, învățați de la cei mai buni. Priviți critica constructivă ca pe o cale spre cea mai bună versiune a voastră și niciodată nu vă da-ți bătuți. Eșecul de azi, e succesul de mâine!

Iar pe final de discuție te provoc să asociezi aceste cuvinte cu altele, care crezi că sunt mai aproape de suflet:

FOTOGRAFIE… Emoții
OAMENI… Sentimente
SENTIMENTE… Valori
DRAGOSTE… Flori
VIS… Zbor
VIITOR… Dorință