Ilan Șor, liderul protestelor antiguvernamentale care se refugiază de justiția de la Chișinău în Israel, locuiește într-o vilă luxoasă estimată la peste șapte milioane de euro. Construcția a fost ridicată într-un interval de trei ani special pentru acest personaj controversat, deși actele de proprietate indică alt posesor, conform anchetei jurnaliștilor de la „Cusens.md”.

Vila, cu o suprafață de 13 ari, se găsește în orașul Caesarea din Israel, având trei niveluri, numeroase camere spațioase, facilități precum SPA, sală de sport, zonă de relaxare cu cinema, masă de biliard și o piscină panoramică.

De câteva luni, luxoasa vilă servește drept noua reședință a politicianului fugar, Ilan Șor, și a familiei sale, conform investigației jurnaliștilor din Chișinău. Acest imobil se găsește în același cartier exclusivist cu acces restricționat de-a lungul malului Mării Mediterane și în proximitatea unei alte vile de lux în care Ilan Șor a locuit încă din vara anului 2019, momentul în care a fugit din țară, fiind deja condamnat în dosarul “Furtul Miliardului”.

Terenul pe care a fost construită vilă este deținut printr-un contract de ipotecă de către un cuplu de arhitecți, fondatorii companiei de arhitectură responsabilă de proiectare și design. Proprietatea este listată pe site-ul firmei, descrisă ca fiind “un lux modern (…) potrivit pentru cei care apreciază traiul într-un mediu sănătos și luxos”.

Jurnaliștii au discutat cu unul dintre arhitecți, obținând detalii despre vilă sub acoperirea unor potențiali clienți. Acesta a indicat că prețul pentru un teren de aproximativ zece ari în Caesarea și construcția unei vile variază între 7 și 11 milioane de euro.

Această casă este un proiect pe care l-am făcut pentru cineva. Acum, acel cineva locuiește acolo. Vă putem ajuta să găsiți lotul de teren în locații bune, cu vedere la mare, fără vedere la mare, cum vă place, depinde de bugetul dumneavoastră. Facem proiectarea casei, designul ei, obținem autorizațiile. Vă putem ajuta să o construiți”, a declarat Mordechai Malca, arhitect din Caesarea.

Într-o altă zi, jurnaliștii au purtat o altă discuție cu acesta, în timpul căreia l-au întrebat despre Ilan Șor. El a confirmat că îl cunoaște, dar a evitat să ofere informații despre statutul său ca client, afirmând: “Nu vreau să discut despre Ilan Șor. Respect viața sa privată și nu doresc să vorbesc despre el.”

Conform investigației jurnalistice, soția fugarului penal, artista rusă cunoscută sub numele de Jasmin, a postat recent pe rețelele sociale numeroase fotografii realizate în vila proaspăt construită.

Ilan Șor a reacționat la această investigație, prin intermediul unui live pe Facebook. A recunoscut că are casă nouă și a amenințat autorii investigației.

,,Sunteți niște lași ticăloși care vă temeți de mine și faceți corect pentru că eu să vă distrug. Și asta pentru că nu sunteți curați, cinstiți, dar niște idioți care mereu mint populația”, a menționat acesta.

Ba mai mult, oligarhul fugar a îndrăznit să ofere lecții jurnaliștilor. ,,Voi nu sunteți jurnaliști. Jurnaliștii oferă informații, iar oamenii decid cum o tratează: pozitiv sau negativ”.

Ilan Șor, care deține și cetățenia israeliană, a părăsit Republica Moldova în 2019, la scurt timp după plecarea de la guvernare a PDM, partidului condus de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

În aprilie acestui an, Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul “Furtul Miliardului”.

De la distanță, el rămâne activ în politică, organizând manifestații antiguvernamentale în Republica Moldova. Cu toate acestea, liderii de la Chișinău au avertizat că aceste proteste fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara.

În toamna acestui an, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale, șeful SIS, Alexandru Musteața, a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, având în vedere un scenariu pus la cale prin diverse metode de către “grupul criminal” condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Fugarul condamnat penal a negat aceste informații.

 

Distribuie articolul: