În 2010, economistul britanic Peter Backus a publicat un articol intitulat „De ce nu am o prietenă”. În acesta, Backus, folosind matematica, a calculat că în toată Londra există aproximativ 26 de fete cu care ar putea avea o relație, adică șansa sa de a întâlni un însoțitor potrivit la Londra este de 0,0000034% (raport de 26 la populația totală din Londra). Rezultatele sunt dezamăgitoare, dar economistul a avut de aproximativ 100 de ori mai multe șanse de a avea o relație de succes decât a avut omenirea să descopere o civilizație extraterestră.

Ca bază pentru calcule, Backus a luat așa-numita formulă Drake, formulată în 1961 de astronomul american Frank Donald Drake pentru a determina numărul civilizațiilor extraterestre din galaxie cu care omenirea ar putea intra în contact.

Formula în sine arată astfel: N = R × fp × ne × fl × fi × fc × L, unde

N este numărul de civilizații cu care putem intra în contact potențial;

R este rata de formare a stelelor (stele pe an);

fp este fracția de stele cu sisteme planetare;

ne este numărul mediu de planete din sistem care sunt adecvate din punct de vedere ecologic pentru viață;

fl este probabilitatea apariției vieții pe o planetă similară;

fi este probabilitatea evoluției la rezonabil;

fc – probabilitatea formării unei civilizații;

L – timpul existenței unei civilizații (ani).

Drake a calculat că numărul acestor civilizații este de 10. El a făcut acest lucru prin substituirea parametrilor aproximativi în formulă. Discuțiile despre acuratețea calculelor sale sunt încă în curs. Dar dacă sunteți interesat de șansele de a vă întâlni cu cealaltă jumătate și nu de extratereștri, calculele devin mult mai exacte și mai ușoare, așa cum a demonstrat Peter Backus în articolul său.

A luat formula lui Drake și a înlocuit parametrii din ea. În „formula Backus”:

N este numărul de parteneri cu care puteți avea o relație;

R – creșterea naturală a populației în țara dumneavoastră;

fp este proporția de femei / bărbați (în funcție de preferințe) din țara dumneavoastră;

ne este proporția de femei / bărbați care trăiesc în orașul dvs.;

fl este proporția de femei / bărbați care sunt potrivite pentru dvs. în funcție de vârstă;

fi – proporția de femei / bărbați cu studii superioare (pentru Backus a fost important, puteți înlocui un alt parametru care este important pentru dvs.);

fc este procentul de femei / bărbați pe care îi considerați atrăgători fizic (pentru el însuși, Backus a estimat acest parametru la 5%, puteți înlocui un alt număr).

Parametrul L din formulă poate fi omis.

Backus a estimat că, la momentul scrierii, existau aproximativ 10.510 fete în Londra care ar putea fi potrivite pentru el, având în vedere parametrii de mai sus. Sună foarte optimist. Dar aceasta este o simplificare excesivă – nu toate aceste fete vor fi de acord să se întâlnească cu Backus, nu toate sunt disponibile și nu toate se vor potrivi cu Backus în caracter. Omul de știință a trebuit să adauge acești parametri suplimentari. El a estimat că aproximativ 5% dintre fete ar fi de acord să se întâlnească cu el, 50% ar fi singure și aproximativ 10% ar fi bine din fire. Drept urmare, din 10 510 parametri suplimentari au îndeplinit potențial doar 26 de rezidenți din Londra. De asemenea, puteți estima aproximativ câți parteneri potențiali vor exista în orașul dvs. utilizând formula Backus și modificând-o la alegerea dvs. Poate că rezultatul te va face să te gândești la criteriile reale ale idealului tău și la cât de justificată este alegerea ta.

Sursa: knife.media

Distribuie articolul: