Petru Popescu are 21 de ani și studii superioare în domeniul matematicii. Petru „face magie cu copiii în lumea cifrelor”, așa îi place să definească activitatea lui. Tânărul este profesor în cadrul școlii Soroban din orașul Chișinău și Orhei. Predă aritmetica mentală, numită și calcul rapid japonez.

„Este o metodă foarte interesantă de calcul pentru copiii între 5 și 13 ani. Mulți se miră cum putem calcula pe degete numere atât de mari, dar noi nu calculăm pe degete, noi rezolvăm cu ajutorul degetelor. Copiii își imaginează sorobanul/abacul, socotelniță japoneză pe care noi învățăm să rezolvăm, după care ei mișcă biluțele imaginare. Această tehnică nu doar ne ajută să rezolvăm rapid, dar dezvoltă ambele emisfere ale creierașului. După o scurtă perioadă de timp se văd rezultatele la elevi, precum îmbunătățirea atenție, concentrației, modul de gândire, viteza de similare a informației.”

Petru povestește că era clasa 10-a când a înțeles că matematica e cea cu care vrea „să-și lege viața”.

„Fiind la liceu, ajutam elevii claselor mai mici care aveau dificultăți la matematică, în scurt timp am observat că sunt reușite! Ei înțelegeau mai bine materialul, notele la evaluări erau în creștere, primeam satisfacție din ceea ce făceam! La Soroban am început să predau din curiozitatea acestei tehnici, nu înțelegeam cum niște pici cu mult mai mici decât mine reușesc să calculeze atât de rapid. Nu regret că am făcut acest pas, rezultatul copiilor îmi aduc satisfacție. Atunci când elevul recită o poezie sau cântă un cântec, concomitent rezolvă și răspunsul este corect, eu mă simt împlinit. Pot să mă mândresc cu faptul că elevii mei au obținut peste 250 victorii la Olimpiada internațională Soroban, participanți fiind copii din 9 țări”.

Ca să înțeleagă și cei ce ne citesc: care e diferența între matematica pe care o predai tu și matematica „tradițională”?

Petru Popescu: „Această metodă este una distractivă, aducând multe beneficii în dezvoltarea copilului. Elevii beneficiază de o aplicație animată în care se antrenează câte 10-20 minute zilnic. Aritmetica mentală este un domeniu mic în comparație cu toată matematica care există, credeți-mă matematica este imensă, tot ce ne înconjoară este matematică”.

Care din cele două e mai complicată? 

Petru Popescu: „Desigur matematica este mult mai vastă și complicată decât aritmetica mentală. Aritmetica mentală este doar o frunză din marele copac al matematicii”.

Unde se învață acest tip de matematică?

Petru Popescu: „Cea mai bună școală în acest domeniu este „Soroban”, oferim lecții atât fizice, cât și online. Elevii noștri se deosebesc de ceilalți prin viteza și corectitudinea de rezolvare, în imaginație. Printre elevii mei se numără copii care au obținut recorduri naționale și internaționale. Este doar un mit că în mediul online nu sunt rezultate, am absolvenți care au terminat cursul online și rezolvă la o viteză grandioasă. În Chișinău se află 3 filiale Soroban, datorită lor s-a născut școala Soroban și din orașul Orhei. Desigur sunt și concurenți care încearcă să acapere clienți oferind costuri mai mici, dar și calitatea studiilor la ei fiind mai joasă. Unii părinți se adresează la noi, indignați că au frecventat la o altă școală și copilul nu poate calcula în imaginație”.

Putem spune că ai o afacere cu cifre?

Petru Popescu: „Îmi place să operez cu cifrele, aceasta îmi este meseria să le adun, scad, înmulțesc. Este o afacere care îmi aduce plăcere în primul rând, noi muncim pentru rezultate nu pentru suma abonamentului lunar. Printre cifre mă regăsesc, lucrând alături de copii. Îmi doresc să dezvolt matematica în Republica Moldova. Este o sferă importantă pentru dezvoltarea țării. Eu o voi face!”.

Care este vârsta recomandată pentru a practica cursurile? 

Petru Popescu: Cursul este pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 13 ani. Grupele mici sunt compuse din copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 6 ani, iar grupele mari între 7 și 13 ani.

Cât ajunge să coste asemenea lecții?

Petru Popescu: Abonamentul lunar include 8 lecții, acces la aplicația cu intelect artificial unde elevii rezolvă tema de acasă zilnic câte 10-20 minute, material didactic și acces la olimpiada internațională Soroban. Prețul este de 1200 lei.

Distribuie articolul: