Recent, trei elevi olimpici de la Liceul „Orizont”, au dus faima țării peste hotarele ei și au obținut medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Constantin Babuc, Leonard Jechiu și Bianca Iordachi, s-au clasat pe locul trei printre 108 participanți din 18 țări. În spatele rezultatelor, însă, stau ani de muncă continuă. Le-a aflat poveștile, pasiunile, dar și succesele, echipa AGORA.md.

Leonard Jechiu – „Dileme, logică, filosofie”

Pe lângă aceasta, tânărul practică și sportul, lucrându-și cu forță pumnii în box. Îi place tot ce e legat de calculatoare și are o pasiune aparte și pentru informatică. Cifrele i-au plăcut dintotdeauna, recunoaște elevul, însă prima încercare de a-și testa cunoștințele a fost la Olimpiada Municipală de Matematică, în clasa a IV-a. Și a fost cu succes așa cum Leonard a reușit să ocupe o poziție de frunte – locul doi.

„Atunci mi-am dat seama că am abilități, am potențial și pot să mă dezvolt mai departe”, spune pentru AGORA, elevul.

Acest prim rezultat l-a obținut fără o pregătire specială, ci doar în baza cunoștințelor acumulate în timpul orelor. Totuși, faptul l-a determinat să se pregătească suplimentar, iar cea care i-a descoperit și încurajat aptitudinile în clasele primare a fost profesoara de la Liceul „Ion Creangă” din capitală, Eugenia Stratan.

În clasele gimnaziale, Leonard a fost ghidat, printre ecuații și probleme, de profesoara Universității Tehnice, Liuba Stanciu. Iar din clasa a VII-a, a devenit discipolul profesorului de matematică din cadrul Liceului „Orizont”, Marcel Teleucă. Băiatul este convins că un rol decisiv în cultivarea dragostei pentru cifre o au instructorii, căror le este recunoscător.

Cu astfel de pregătire, Leonard a participat la un șir de concursuri. Anual, băiatul a fost printre concurenți la Olimpiada de Matematică la nivel municipal. În clasa a VI a obținut Diploma de Gradul I, iar în clasa a VII a ocupat locul III. Mai mult, în 2019, Leonard a urcat pe locul II în cadrul Olimpiadei la nivel republican.

Astfel, în 2020, în primul său concurs internațional, la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori, a luat medalia de bronz. „Sunt sigur că profesia mea de viitor va fi legată cu cifrele. Foarte probabil că va fi în domeniul IT, deși încă nu am luat o decizie”, mărturisește Leonard.

Bianca Iordachi, la 13 ani „un adversar de temut” printre participanții concursurilor de matematicăEleva a îndrăgit de mică științele exacte. Cel mai mult îi place matematica, dar oferă o atenție aparte pentru fizică și informatică. Bianca nu lasă nici sportul din vizor, așa că practică tenisul și înotul.

În clasa a IV-a, cu evidente aptitudini în calcule și cifre, Bianca a fost încurajată să participe la prima sa olimpiadă pe sector.  Iar în clasa V-a a reușit să obțină primul succes- locul doi la același concurs. Faptul i-a stârnit entuziasmul, așa că eleva a început să se pregătească mai serios pentru competiții de nivel mai înalt. La scurt timp, în același an, Bianca Iordachi a ocupat locul I la nivelul municipiului Chișinău.

Pe lângă aceasta, eleva a participat la concursuri din afara țării. Astfel, și-a măsurat cunoștințe cu elevii din România și țări vecine.

Chiar și cu așa experiență, Bianca recunoaște că Olimpiada Balcanică de Matematica pentru Juniori este prima încercare de așa nivel pentru ea. Mai cu seamă că fata și-a încercat puterile alături de elevi cu vârsta și din clase mai mari.

 

Pentru rezultatele pe care le obține, eleva muncește săptămânal câte trei ore suplimentare, sub ghidajul profesorului de matematică, Marcel Teleucă. Iar acasă, zilnic, lucrează individual.

Constantin Babuc – olimpicul la patru discipline reale

Cântă la chitară și este într-o bună formă fizică, așa cum practică boxul. Vorbim despre Constantin Babuc, elev în clasa a IX-a, la Liceul Teoretic „Orizont” unde studiază de un an. Până acum, Constantin a fost elev la Liceul „George Meniuc” din capitală.

Elevul este olimpic la disciplinele reale: matematică, chimie, fizică și biologie.

„N-aș spune că am discipline preferate. Sunt anumite obiecte la care mă descurc mai bine, nu neapărat să-mi placă mai mult”, precizează tânărul.

În cei nouă ani de școală, Constantin a reușit să acumuleze o adevărată colecție de merite- zeci de medalii și diplome, adunate la concursuri naționale și internaționale.

Debutul și primul succes l-a obținut în clasa a IV-a când a ocupat locul III la Olimpiada de matematică pe sector. Cea care i-a observat atracția pentru cifre și l-a încurajat a fost profesoara Ludmila Șerbănescu. Din acel moment, încurajat de profesori și părinți, Constantin a început să se pregătească serios, suplimentar programului obișnuit școlar.

În anul ulterior, în clasa a V-a și a VI-a , Constantin a ocupat locul I la Olimpiada Municipală de Matematică. Un an mai târziu, tânărul a înregistrat o nouă performanță, ocupând locul I la Olimpiada de matematică la nivel republican.

 

La 14 ani, băiatul a participat la Olimpiada de Științe (fizică, chimie, biologie), alături de concurenți ce aveau și câte 16 ani. Tânărul s-a plasat pe locul II la nivel municipal, pe locul III la nivel republican și a reușit să ajungă printre participanții la nivelul internațional. Astfel, în 2019, la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, desfășurată în Qatar, a obținut medalia de bronz.