Retinolul este un derivat al vitaminei A, nutrient esențial pentru menținerea sănătății pielii, dar și a aspectului sau tânăr până la vârste cât mai înaintate. Substanța accelerează procesul regenerării celulare și stimulează producția de colagen.

Medicii dermatologici recomandă retinolul pentru ameliorarea aspectului liniilor fine și prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Totodată, acest derivat al vitaminei A ajută și la tratarea altor probleme cutanate, precum hiperpigmentarea sau negii.

Totuși când este cel mai potrivit moment de a introduce acest produs minune în rutina noastră? 

Este iarnă cel mai potrivit moment pentru a începe să folosești retinol?

Multe femei aleg să înceapă să folosească retinol iarnă, căci aud că acesta poate fi dăunător pe timp de vară. Deși este adevărat că razele UV puternice, în combinație cu retinolul, pot sensibiliza pielea, o loțiune cu SPF aplicată zilnic poate rezolva acest lucru.

Așadar, nu există un moment ideal pentru a introduce retinolul în rutina ta de skin care. Totuși, iarna este un moment bun, căci razele nocive sunt mai slabe și își fac apariția mai rar. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că este în regulă să renunți complet la factorul de protecție solară.

Cu ce frecvența este recomandat să începi folosirea retinolului?

Deși iarna ești mai ferită de razele ultraviolete, tot în sezonul rece pielea are tendința de a fi mai uscată, deci mai sensibilă. De aceea, este indicat să începi folosirea ingredientului activ cu precauție, în cantități mici, doar de două sau de trei ori pe săptămâna. În cazul în care pielea ta nu are reacții adverse (roșeața, iritații, uscare excesivă), poți aplică retinolul mai des.

Care este momentul perfect din zi în care să aplici retinol?

Pentru că retinolul crește fotosensibilitatea pielii, cel mai bun moment pentru aplicarea lui este, fără îndoială, seară, înainte de culcare – chiar și pe timp de iarnă, când soarele nu apare atât de des pe cer!

Aplică o crema hidratantă, așteptă câteva minute, apoi aplică produsul pe baza de retinol. Astfel, vei evita orice problemă.

Poți folosi retinol iarna chiar dacă pielea ta este uscată și iritată din cauza frigului și a vântului?
Știi foarte bine iritațiile și descuamarile care apar în jurul nasului, de la prea mult suflat, vânt și frig. Dacă te confrunți cu acestea, încă poți folosi retinol, însă trebuie să te asiguri că eviți zonele afectate, precum nasul și zona de deasupra buzelor.

Pentru a evita problemele, aplică retinolul pe restul fetei, iar în zonele afectate folosește o formulă care conține acid hialuronic, glicerină, ceramide sau ulei de jojoba.

Trebuie să folosești o formulă mai puțin puternică de retinol pe timp de iarnă?

Retinolul vine sub mai multe forme; există o diferența clară între retinol și retinoizi. Dacă pielea ta tolerează deja produsul ales și nu apar iritații sau roșeață, îl poți folosi în continuare.

În schimb, dacă ai pielea uscată și sensibilizată de produsele pe care le folosești în prezent, poți opta pentru o variantă mai slabă de retinol, evitând acidul retinoic sau adapalena, care sunt mai puternici. Folosește o formulă cu o concentrație mai mică de substanță activă și totul va fi bine.

Cu ce ingrediente NU trebuie să combini retinolul iarnă?

De regulă, retinolul nu trebuie să fie aplicat în aceeași rutină cu acizii exfolianti, precum AHA și BHA. Când faci acest lucru, pielea poate fi agresată și iritată. Regula se aplică cu atât mai mult pe timp de iarnă, când și factorii externi îți predispun pielea la uscare excesivă.

Surse: andreearaicu.ro/sfatulmedicului.ro/

 

Distribuie articolul: