Te-ai fi gândit vreodată că visul de a zbura va putea deveni realitate? Acum este posibil prin intermediul antrenamentelor de fly yoga. Yoga aeriană este un tip hibrid de yoga care combină poziții tradiționale de yoga, pilates și dans cu utilizarea unui hamac. Află mai multă informație despre acest sport din interviul cu Valentina Saltîcova, instructoare fly-yoga.

Ce înseamnă fly yoga?

„Fly yoga este de fapt un tip de yoga care constă în practicarea asanelor doar că cu ajutorul hamacului. Sunt diferite tipuri de hamac: într-o singură pânză, cu mânere, cu pânză elastică și din bumbac”.

Care sunt originile acestui tip de yoga?

„Ideea este atribuită regizorului sau dansatorului, Christopher Harrison, el a utilizat în anii 90 ai secolului trecut, hamacurile și funiile în show-urile sale de pe Broadway și deja Pink, Madona, și alte vedete au utilizat-o în show-urile lor și apoi s-a început și cu sălile de fitness și de sport. Dar, ideea nu este așa de nouă pentru că încă din antichitate călugării indieni foloseau funiile agățate de stâlpi ca să ajute persoanele care întâmpină dificultăți în efectuarea unor asane, iar acum capătă popularitate deoarece are o largă listă de beneficii și nu este complicat de făcut”, ne spune instructoarea.

Care sunt beneficiile fly yoga?

„Acest tip de asane au numeroase beneficii atât pentru corp cât și pentru starea emoțională. Este mai ușor de practicat pentru că are o încărcare mai simplă asupra coloanei vertebrale și este mai ușor pentru persoane de diferită vârstă, într-o stare fizică diferită, mai bună sau mai rea. Un mare avantaj care îl are este: faptul că este un antrenament bun pentru aparatul vestibular pentru că sunt foarte multe asane în aer, adică posturi inversate, care ajută într-o perioadă îndelungată la coordonarea mișcărilor mai bună și la un echilibru mai bun.

De asemenea, dacă este să vorbim de asanele inversate ele au de asemenea o listă largă de beneficii cum ar fi: întinerirea corpului, rezolvare problemelor cu coloana vertebrală pentru că stăm cu capul în jos vertebrele se extind și ajută bine la flexibilitatea și mobilitatea coloanei noastre vertebrale ceea ce este foarte benefic în special în modul nostru de viață destul de sedentar. Fly yoga este de asemenea bine venită deoarece relaxarea finală sau shavasana în hamac ne ajută să revenim la stare când eram embrion în burta mamei și ne ajută să scăpăm de multe fobii, de stări anxioase, de stări tensionate și oferă în general o stare de relaxare emoțională, bucurie și o armonie. Ar mai fi multe de spus, dar cred că cel mai bine este să încercați și să vedeți personal ce înseamnă o practică cu hamacul”, declară Valentina Saltîcova.

Sunt careva restricții pentru practicarea acestui tip de yoga?

„Ca și în orice tip de sport sunt restricțiile sale, cum ar fi: tensiunea intra-craniană ridicată, acutizarea bolilor cronice, afecțiuni ale ochilor cum ar fi: glacuoma și altele, febra sau dacă persoana simte o epuizare fizică exagerată ar fi bine să nu o practice pentru că aero yoga este o practică destul de emoțională. Restricții de vârstă nu sunt, avem grupe pentru copii mici, pentru copii mai mari și pentru persoane chiar în vârstă, bineînțeles cu atenționările sale, dar e foarte benefic și pentru ei”, menționează instructoare de fly-yoga.

Este complicat să practici acest tip de yoga?

„Nu, pentru că în primul rând este un instructor care te ajută, în al doilea rând sunt etape: mai ușoare, mai simple și cu timpul e mult mai ușor de practicat. Comparativ cu yoga la sol este o practică mult mai ușoară, mai simplă, pentru că te ajuți în echilibru, te ajuți în mișcările care necesită o coordonare mai mare, iarăși încărcarea coloanei nu este așa de mare, te ajută în răsuciri, în arcuiri ale spatelui, adică, da, după mine aș spune că e o practică care se face mult mai ușor ca yoga clasică”, declară Valentina.

Valentina Saltîcova, instructoare fly-yoga

Acest tip de yoga poate fi practicat de persoanele de orice vârstă și sunt chiar grupuri mixte unde poți merge împreună cu copii. Cea mai în vârstă doamnă din grupa are 63 de ani, iar cel mai mic copil are nouă ani. În Moldova primele antrenamente de fly yoga au avut loc aproximativ în 2014 și cu timpul au început a câștiga popularitate. Vezi în materialul video ce cred alte persoane despre aero yoga.

Autor: Nemîchin Micaela, stagiară