Două pelicule în regia lui Dumitru Grosei au fost premiate la Festivalul World Independent Cinema Awards 2021 de la New York. Filmul documentar „Călărași – un ținut la poarta Raiului” (2018), a obținut premiul pentru „Cel mai bun documentar”, iar scurtmetrajul de ficțiune „Cadoul” (2015) – premiul pentru „Cel mai bun sound design”. 

Filmul documentar „Călărași – un ținut la poarta Raiului” este despre regiunea Călărași, înconjurată de codri. Situată în mijlocul unei cruci imaginare formată pe harta Moldovei de patru mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula, această locație bogată și frumoasă are propriile sale priorități specifice: istoria, cultura, spiritualitatea, etnografia, agricultura, meșteșugurile și obiceiurile străvechi. „Călărași – un ținut la poarta Raiului” a mai avut 43 de selecții oficiale și 8 premii din întreaga lume la festivaluri internaționale

Filmul „Cadoul” este despre un copil care primește de la tatăl său drept cadou de Crăciun un binoclu. Dar băiatul vrea mai mult, el vrea să meargă cu tatăl său la vânătoare. Orice copil mai devreme sau mai târziu, trece obligatoriu printr-o experiență de viață majoră. În cazul lui Victor, copilul din film, această experiență a venit într-un mod neașteptat. „Cadoul” a mai avut 54 de selecții oficiale și 3 premii.

World Independent Cinema Awards este un festival internațional anual care onorează cele mai bune filme, emisiuni TV, spoturi publicitare, picturi și fotografii din anul respectiv. Este fondat de Carl Tooney și Maggie Anwer pentru a sprijini și promova artiștii din întreaga lume și pentru a crea un loc în care cineaștii aspiranți să își poată prezenta lucrările, să se întâlnească și să facă schimb de idei.

Sursa: Alternative-cinema.ro

Citește și: Filmul „Reîntoarcerea”, de Dumitru Grosei, premiat la Festivalul Internațional de Film și Televiziune „SIMFEST” (Video)