Au trecut doi ani și jumătate de când, îndrăgitul regizor Viorel Mardare s-a stins din viață. Însă, amintirea lui, moștenirea pe care ne-a lăsat-o, va rămâne mereu vie. Astăzi, Viorel ar fi împlinit 40 de ani.

„Dragă Viorel, Primește, împreună cu prietenii tăi și ai noștri, omagiul nostru pentru modul sublim în care ai cinstit oamenii gliei, în care ai scos din adâncuri sarea acestui pământ. Adevărații campioni nu sunt uitați niciodată. Cu recunoștință, Vinăria Purcari”

De asemenea, Purcari a lansat o bursă de merit în memoria regizorului. Aceasta va fi oferită lunar unui student talentat al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care urmează să devină regizor.

Tot astăzi, vinăria a lansat o ediție limitată de vin cu denumirea Viorel. Vinul nu va fi comercializat, ci a fost distribuit prietenilor și susținătorilor. Pe etichetă descoperim faimoasa inimă roșie pe fundal albastru (fotografie realizată de Viorel) – „inima lui Viorel”, alături de una dintre reflecțiile sale scrise după ampla campanie de caritate lansată pentru colectarea banilor necesari tratamentului anticancer: „Eu nu credeam că există atâta dragoste în jur”, precum și semnătura regretatului regizor.

Mai multe persoane cunoscute de la noi i-au dedicat mesaje pline de emoție și au depănat amintiri, istorii care ne ajută să-l redescoperim pe Viorel Mardare.

Angela Mardare

„Status despre dragoste de țară. Eticheta albastră de pe sticlă mi-a amintit de un moment legat de Viorel. Ceruse de la prieteni un vin bun pentru medicul din Austria. L-am întrebat dacă e sigur că neamțul va aprecia gestul.

Cred că da, vezi că a întrebat cât timp trebuie decantat. Lumea de talia lui se pricepe la vinuri, în special cele roșii. Cel puțin de acest vin nu mi-e rușine. Adică chiar mă pot mândri cu așa vin. L-a înmânat destul de festiv, chiar și în pijamaua de spital părea un ambasador la trei ace. A deschis cu mândrie și site-ul producătorului, să vadă austriacul întreaga colecție.

Poate acesta a fost unul din ultimele momente când se simți entuziasmat. Toată ființa-i parcă striga: Da, sunt moldovean! Da, e produs în Moldova! A iubit-o nespus. Dar a și criticat-o dur. Poate anume pentru că o iubea. Moldova”

Lorena Bogza

„Incredibil cum, de acolo de sus, Viorel reușește să ne adune pe toți la un pahar de vin bun! Astăzi ar fi împlinit 40 de ani… ❤️Dragă Viorel, dă-ne semne dacă vezi că o luăm razna de tot!”.

Andrei Cibotaru

„Viorel a vrut ca noi azi să deschidem un vin bun, să ne gândim unul la altul, să ne iubim. Și cred că noi o vom face 😉 ❤️

Nadia Darie

„Viorel, eu sunt sigură cu tu te bucuri tare pentru inima asta mare de oameni care acum își amintesc de tine”

Angela Gonța

„Pe vremuri, facebook era un loc unde oamenii ascultau muzică, făceau glume, râdeau din tot sufletul și chiar își trimiteau mesaje ascunse. COPAC, Viorel Mardare!”

Viorel Mardare s-a născut la 7 octombrie 1981 în orașul Chișinău, și a absolvit o facultate de jurnalism și una de arte dramatice. Începând cu anul 2000 s-a remarcat ca tânăr jurnalist, activ implicat în sfera socială, dar și ca participant în cluburile municipale de dezbateri și de jocuri intelectuale. Până în prezent, Viorel Mardare rămâne a fi deținătorul celor mai multe titluri de magistru în Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

Viorel Mardare s-a remarcat ca tânăr cineast activând în echipele lui Igor Cobileanski și Sergiu Prodan, dezvăluindu-și imensul talent de a crea spoturi publicitare cu tematică socială originale și foarte apreciate de către public. Chiar și atunci când a realizat publicitate destinată unor companii comerciale, Viorel Mardare a reușit să le insufle umor, spirit civic și patriotism.

Spoturile sale care au îndemnat pe parcursul anilor oamenii să iasă la vot, să fie mai buni cu semenii, să își iubească țara și să o promoveze peste hotare, l-au caracterizat pe Viorel Mardare, și toate au fost un sincer mesaj personal pentru o lume mai bună. Viorel poate fi considerat unul dintre liderii generației care s-a format într-o Moldovă liberă, și care prin opera sa a contribuit la democratizarea țării, o soartă cruntă răpindu-ne șansa de a ne bucura și în continuare de talentul de cineast al lui Viorel care să ne facă să râdem, să plângem, să ne revoltăm și să ne simțim împliniți.

Viorel Mardare s-a stins din viață într-o dimineață de sâmbătă, pe 9 martie 2019.

„EU NU CREDEAM CĂ EXISTĂ ATÂTA DRAGOSTE ÎN JUR. Poate Bojica mi-a trimis năpasta asta ca să holbez oleacă ochii. Și să vă văd pe toți așa: frumoși, cu suflet mare. Și să vă mulțumesc din suflet pentru toate, tuturor. Sau poate Bojica a greșit destinatarul, o simplă eroare birocratică în ceruri. Despre erori am să vă povestesc când prind oleacă la puteri. Poate luni. Acum însă am rămas fără cuvinte. Mă duc să adun cuvintele. Mă închin în fața voastră — dar așa, tare puțin, cât să nu mă doară bubele. 🙂 Vă mulțumesc. P.S. Și vă iubesc. ❤️” – Viorel Mardare, 10 august, 2018.