La fel ca multe dintre noi, Lilia și-a descoperit dragostea pentru frumos și creație încă în copilărie, atunci când transforma rochiile mamei în hăinuțe pentru păpuși. Astfel, când a venit timpul să-și aleagă o profesie, nu a ezitat și a optat pentru design vestimentar. De mai bine de 15 ani, moldoveanca locuiește în Italia, acolo unde și-a întemeiat o familie frumoasă și nu a uitat de visurile sale, acolo și-a urmat pasiunea pentru handmade.

Creează niște accesorii superbe, gentuțele de damă și bijuteriile cu care, de obicei, formează un set, sunt deosebit de frumoase. Despre pasiune, inspirație și visuri, aflați în interviul oferit pentru EA.md.

Mă numesc Lilia Munteanu. Am 34 de ani. Sunt soție și mamă a doi copii frumoși, Nicoleta și Cristian. Locuiesc în Italia de 15 ani zile. În anul 2003 am absolvit Colegiul Tehnologic din Chisinău, specialitatea designer vestimentar. A fost visul meu de când eram mică, de când am tăiat rochiile mamei ca să fac rochițe pentur păpușile mele. Nu-mi lipsea fantezia”, povestește femeia.

Maternitatea i-a amintit de pasiune și a încurajat-o să creeze

„Totul a început aproximativ 7 ani în urmă, când eram cu fetița în maternitate. Stând acasă mă plictiseam și am început să urmăresc diferite video-uri pe Youtube: prima lecție a fost tehnica frivolite, mai apoi – pasta polimerică. Eram intrigată să probez diverse tehnici.

Un an în urmă o clientă de-a mea m-a întrebat dacă n-aș putea realiza o gentuță ca să o asorteze la cercelușii pe care i-am creat deja pentru ea. Am zis că încerc, dar că nu promit miracole. Ca rezultat mi-a reușit ceva frumos și deosebit. Asta a fost prima mea gentuță, în culoarea mea preferată – verde. Am rămas plăcut surprinsă de reacția celor din jur. N-am să uit cuvintele clientei: „Ca la mine, la nimeni”.

 

Nu am o tehnică unică, îmi place să combin: cârligul, acul, andrelele, macrameul și alte tehnici creative. Părerea mea este că nu trebuie să mă limitez doar la una”, mai dezvăluie moldoveanca.

Nu duce lipsă de imaginație, iar inspirația o culege din culori și texturi

„Inspirația o găsesc în materiale. Poate suna straniu, dar o fac în felul următor: scot tot ce am în dulăpiorul meu fermecat și mă uit la ceea ce am și încerc să înțeleg ce și cu ce se combină – fiecare fir de ață s-ar potrivi la ceva. Foarte mult urmăresc Instagramul și Pinterest, uneori găsesc și acolo idei interesante.

Tot ce e frumos și deosebit, necesită timp. N-aș putea calcula timpul de realizare a unei lucrări, deoarece mie îmi place lucrul făcut bine. Se întâmplă să desfac ceva de 3, 4, 5 ori până nu-l văd așa cum mi l-am imaginat și sunt satisfăcută de rezultat. Până acum am realizat câteva gentuțe, dar îmi vin încă multe idei.

 

Am o viziune aparte în ceea ce privește materia primă. Cred, și m-am convins că fiecare fir are destinația lui, modul în care va fi utilizat. Firele de ață le procur și de peste hotarele Italiei… Lituania, Rusia”, mărturisește handmade artista.

Deși locuiește de atâția ani în Italia, Lilia ține legătură strânsă cu ai noștri

Printre clientele ei se regăsesc moldovencele din diasporă de pretutindeni: „Am comenzi din Moldova, Irlanda, Germania, de la fetele noastre care prețuiesc lucrul frumos și nu doar. Un alt hobby este crearea accesoriilor, în particular cercei. Deseori mi se cere realizare acestor două accesorii. Sper din inimă să pot în continuare să aduc la viață ideile și visurile mele. Îi mulțumesc din suflet soțului meu care m-a susținut și m-a încurajat mereu în tot ceea ce fac”, încheie Lilia Munteanu.

 

Admirați mai multe lucrări în galeria foto de mai jos:

Foto: Arhiva personală


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA