Tot mai multe domenii au legătură directă cu sectorul tehnologiilor informaționale, iar cunoașterea limbajelor de programare devine o necesitate și pentru alte profesii. În ultimii ani, tot mai multe companii sunt în căutare de specialiști IT calificați, de aceea, condițiile de muncă sunt bune iar remunerarea este pe măsură. Urmând cererea de pe piața muncii, în ultimii ani,  tot mai multe fete și femei aleg să dezvolte o carieră în IT și să contribuie în mod direct la digitalizarea altor sectoare.

Pentru a susține implicarea și motivarea femeilor să înceapă o carieră în IT, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women și a Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a implementat un program național de instruire în IT pentru fete și femei.
În prima ediție a programului, peste 1000 de fete și femei din diferite sfere au lăsat „pe mai târziu” rutina profesională sau cea educațională, focusându-se pe dorința de a-și dezvolta abilitățile în limbajul de programare. Datorită succesului înregistrat, cea de-a doua ediție a adunat la fel de multe fete și femei care își doresc să activeze în domeniul soluțiilor tehnice inovatoare.

Maternitatea a redefinit-o și a ajutat-o pe Nina Bălan să descopere domeniul tehnologiilor informaționale din altă perspectivă, cea de a contribui direct și de a oferi soluții inovative pentru alte sectoare ale economiei. Astfel, din lumea design-ului vestimentar a pășit sigură în lumea codurilor și a cifrelor.

 „A fost o provocare să aleg domeniul IT. Aventura în IT a venit în momentul în care am aplicat pentru cursul de Front End Development, pentru că mi s-a părut cel mai apropiat față de ce făcusem anterior. Procesul de instruire, întâi de toate, m-a organizat, fiindcă mi-am rezervat în fiecare zi jumătate de oră pentru a parcurge lecția, m-a disciplinat, îmi era interesant: ce urmează lecția viitoare?”

Despre cursurile organizate de programul Tekwill, Nina a aflat de pe rețelele de socializare. Timp de șase luni, acordând câteva minute în fiecare zi, ea a studiat intens Front End Development, care se bazează pe crearea de interfețe pentru site-uri și aplicații web.

„Interesul și curiozitatea m-a determinat să ajung la sfârșitul cursului online și eram dornică de a trece la etapa următoare. Dat fiind faptul că suntem în situația pandemică actuală, nu am văzut mentorul face-to-face, dar ne-a îndrumat atât de mult și dedicat, iar la final am dezvoltat un proiect – o pagină de site.”

Interesul sporit față de soluțiile inovative au făcut-o să înțeleagă că oricine poate dezvolta o carieră în IT, dacă își dorește acest lucru. Nina spune că datorită instruirilor zilnice a reușit să-și îmbogățească considerabil cunoștințele și să-și dorească să studieze mai mult pentru a putea construi o carieră în tehnologiile informaționale.

„IT-ul este un domeniu interesant și mă regăsesc aici. Stereotipurile de gen nu mai sunt actuale. Cred că orice om își are locul său în acest domeniu. Sunt multe femei de succes care ocupă posturi importante, se simt bine în cariera pe care o au. Important să ai dorință și să-ți placă ceea ce faci. Acest curs mi-a pus o bază, m-a făcut să mă dezvolt și să vreau să investesc în continuare în instruirea personală. Cu multă perseverență, muncă și disciplină, putem obține rezultate frumoase.”

 Continuă să investească în cunoștințe pentru o carieră în IT

În prezent, Nina studiază un program avansat de coding și urmează să depună CV-ul pentru internship într-o companie IT din țară, pentru a pune în practică cunoștințele acumulate. Stereotipurile existente nu au oprit-o să continue să investească în propriile cunoștințe și să acumuleze informații teoretice despre acest domeniu.

 „Trebuie să avem curaj să depășim propriile frici și să ne opunem standardelor că există profesii în care femeile n-ar reuși. Diferența de gen nu este un motiv de a renunța la vise, din contra, femeile au demonstrat că datorită inteligenței, spiritului analitic, consecvenței, se pot implica în diferite proiecte și le pot duce la bun sfârșit. Mai mult, chiar dacă ați studiat alt domeniu, niciodată nu este prea târziu pentru a vă schimba activitatea, iar IT-ul este o oportunitate bună de a obține independență financiară, libertatea de a munci de acasă sau oriunde vă aflați, dar și perspectiva de a vă dezvolta continuu”, spune ea.

Nina este convinsă că profesia viitorului va continua să capete alte dimensiuni datorită implicării tot mai active a femeilor în acest domeniu.

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Sectorul IT este unul dintre cele mai dinamice din Republica Moldova, iar acest ritm de căutare constantă de noi specialiști și specialiste, ne impune să creăm programe dedicate inclusiv femeilor din domeniul IT, pentru a le aduce mai aproape de profesiile viitorului, pentru a le oferi noi oportunități în acest domeniu și pentru a le oferi o independență inclusiv financiară, care să le ofere un job bine plătit, posibilitatea de a fi alături de familie și flexibilitate în timpul de lucru.”

Oxana Paierele, coordonatoare de programe, Suedia: „Suedia acordă un suport constant de mai mulți ani proiectelor de dezvoltare economică în mai multe sectoare. La fel este cunoscută datorită inițiativelor sale în promovarea egalității de gen. Acest lucru se datorează în mare parte unor parteneriate foarte bune cu ong-urile din țară dar și organizațiile de peste hotare. Pornind de la ideea că abilitarea femeilor stimulează economia, sperăm că prin astfel de inițiative, programe de instruire dedicate fetelor și femeilor, se promovează inclusiv o societate incluzivă.”

Svetlana Andrieș, specialistă programe, UN Women Moldova: „Din 2015, UN Women a depus eforturi majore ca să se implice și să atragă, dar și să instruiască cât mai multe fete și femei în domeniul STEM, inclusiv IT. Ne dorim ca fetele și femeile să îmbrățișeze profesii legate de IT pentru un viitor mai bun, pentru mai multe oportunități și pentru venituri mai mari. ”

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei. Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

P