Fiecare dintre ele este diferită, dar motivația și pasiunea pentru domeniul tehnologiilor informaționale le-au făcut să găsească oportunități de studii, apoi  stagiere ca, ulterior, să se angajeze în companii prestigioase din IT. Vorbim despre fetele și femeile care au ales să urmeze cursuri și să obțină burse de studii în IT, lăsând în urmă joburile din alte domenii, experiențe mai puțin plăcute și optând pentru salarii corespunzătoare, independență financiară, posibilități de dezvoltare profesională și multe altele.

La 25 de ani împliniți, Tatiana Burduja vine cu o experiență de aproape 3 ani în domeniul tehnologiilor informaționale. Pentru că își dorea un mediu unde să învețe, dar și să poată pune în practică informațiile acumulate, s-a înscris pentru o bursă de studiu în IT. Oportunitatea s-a ivit la momentul potrivit, atunci când jobul vechi nu îi oferea posibilitatea să se dezvolte și să evolueze profesional. O postare de pe Facebook s-a dovedit a fi calea spre o carieră de succes în IT.

„Eu sunt de la nordul Moldovei, iar studiile le-am făcut la Iași, în România. Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Ulterior, am ajuns să activez în calitate de coregrafă la Centrul de Cultură și Tineret din municipiul Bălți. Pe băncile facultății am înțeles că profesia pe care am ales-o este interesantă, vroiam să continui să termin studiile, dar aveam o pasiune aparte față de IT. Studiam individual și analizam diferite cursuri în acest sens. Studiile și experiența erau îndepărtate de domeniul tehnologiilor informaționale, dar acest lucru nu m-a împiedicat să vreau să învăț și să practic ceva nou.”

Munca în IT, un plus de valoare pentru societate

Insiprată și susținută de către soț, care activează în domeniul IT, Tatiana a aplicat pentru bursa în IT, unde a avut posibilitatea să studieze limbajele de programare Java sau SQL Fundamentals și să acceseze resurse educaționale recunoscute la nivel global.

„Când am văzut această oportunitate, mai ales pentru domnișoare și femei, am zis că neapărat trebuie să aplic. Una dintre cerințe era ca să scriem o scrisoare de intenție. Eram foarte entuziasmată și în primele clipe am început să scriu această scrisoare pentru a obține bursa. În momentul în care am fost acceptată la acest curs, am reușit să mă angajez. După job, veneam la lecții. Activând în calitate de QA, aveam mari așteptări către acest curs, ca să pot acorda ulterior la locul de muncă întrebări corecte fetelor și băieților dezvoltatori din domeniul IT.”

Tatiana spune că, în prezent, motivația de a munci în IT vine de la dorința de a aduce valoare societății prin produsul pe care îl creează. Totodată, necesitatea de a investi permanent în cunoștințe, pentru a menține ritmul și pentru a fi la curent cu ultimele schimbări din domeniu sunt criterii importante pentru o dezvoltare personală și profesională pe termen lung.

„De când muncesc în IT, am realizat că cel mai valoros lucru este timpul. Ai senzația că mereu nu îți ajunge timp pentru toate și totuși zilnic trebuie să investești în dezvoltarea profesională. Fiecare experiență încorporează câte o lecție, care ulterior ne ajută să devenim mai buni, mai eficienți și mai deciși. Calea spre o carieră în IT este complicată, dar nu este imposibilă. Dacă există pasiune și implicare, cu siguranță veți ajunge să evoluezi, să treci peste obstacole și să progresezi. În cazul meu, diferența de până la curs și după curs a fost una evidentă, pentru că am înțeles cum gândesc dezvoltatorii și ce fel de întrebări trebuie să le pun pentru a-mi face, la rândul meu, bine munca.”

La muncă pot fi întâlnite stereotipuri de gen

Iar despre stereotipurile că IT-ul este un domeniu atribuit preponderent bărbaților, Tatiana este convinsă că în cel mai apropiat timp, ele vor dispărea definitiv. Asta chiar dacă și ea s-a lovit cu aceste convingeri deja învechite.

„Anterior, am aplicat la mai multe joburi prin CV, dar din păcate nu am primit nici răspunsuri de refuz. La un interviu, întrebarea a fost: „Te-ai căsătorit recent?”, iar ulterior m-au întrebat dacă vrem să avem acum copii. Am primit refuz, a fost angajat un alt băiat în locul meu, deci, eu am fost refuzată deși eram mai calificată.”

Tatiana îndeamnă toate fetele și femeile care sunt inspirate de domeniul tehnologiilor informaționale să depășească barierele și să aibă curaj. IT-ul este o sferă complicată, dar accesibilă pentru toți, iar eforturile care se depun vor fi ulterior răsplătite, prin posibilități avantajoase.

„Tot mai multe femei se înrolează în tehnologii informaționale și se descurcă de minune. În secolul 21 nu mai delimităm profesiile în funcție de gen, dar demonstrăm abilități, muncim împreună pentru dezvoltarea comunității și pentru un mediu prielnic progresului. Am speranța și încrederea că, în viitor, femeile vor deveni tot mai multe în acest domeniu.”

Pentru a susține implicarea și motivarea femeilor să înceapă o carieră în IT, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women și a Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a implementat un program de burse în domeniul IT. 50 de fete și femei din Republica Moldova au beneficiat de burse pentru studierea Java Fundamentals, SQL Fundamentals sau Cisco, după care au avut posibilitatea să obțină certificarea internațională.

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Tekwill rămâne ferm convins de faptul că susținerea fetelor și femeilor de a purcede în domeniul IT este ceva de viitor. Noi credem că independența financiară, posibilitatea de a primi joburi mai bune, fiind alături de familie, acasă, este o modalitate de a-i antrena pe cei care nu fac parte acum din partea activă a economiei țării.”

Oxana Paierele, Coordonatoare de programe, ambasada Suediei:„Reușita oricărui curs de instruire se măsoară în aplicabilitatea lui și în continuitatea valorificării acelor tehnici sau acelor cunoștințe obținute pe parcursul cursului. Respectiv, ne bucurăm când beneficiarele își continuă dezvoltarea, își continuă instruirile prin diverse stagii de practică, dar și aplicând la funcții în domeniul tehnologiilor informaționale. Aceasta este o dovadă că aceste prime instruiri au dat roade.”

Svetlana Andrieș, specialistă programe, UN Women Moldova:„Ne propunem să diversificăm atât programele, cât și scopul acestora și să ajungem și în cele mai îndepărtate comunități din Republica Moldova. Să ajungem și la acele fete care nu credeau că își pot realiza acest vis și scopul nostru este să contribuim la realizarea acestuia.”

În iunie 2018, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei, a lansat o amplă inițiativă privind abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor. Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile informaționale și ale comunicațiilor sunt instrumente care permit egalitatea de gen și abilitarea femeilor și crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial. Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” este implementat în parteneriat cu Proiectul „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC” finanțat din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și al Suediei.