Studii recente realizate în Marea Britanie au arătaat că unul din 45 de pacienți luptă mai mult de 12 săptămâni cu COVID-19. Oameni de știință au încercat să afle care sunt motivele, scrie digi24.ro cu trimitere la BBC.

Ei au descoperit că vârsta înaintată și o gamă largă de simptome inițiale măresc durata bolii. Potrivit studiului consultat de BBC, una din 20 de persoane este bolnavă timp de cel puțin opt săptămâni, iar una din 7 – cel puțin 4 săptămâni.

Cercetările de la King’s College din Londra au arătat, de asemenea, că femeile, excesul de greutate și astmul au crescut riscul de „COVID lung”.

Scopul studiului este de a dezvolta un sistem care să poată identifica pacienții care au nevoie de îngrijiri suplimentare. Cercetarea s-a bazat pe analiza persoanelor care și-au introdus simptomele și rezultatele testelor în aplicația Covid Symptom Study. Oamenii de știință au analizat datele pentru a găsi modele care ar putea prezice cine va avea o boală de lungă durată.

Simptomele bolii de durată variază de la un pacient la altul, dar un numitor comun este oboseala.

Vicky Bourne, în vârstă de 48 de ani, a avut febră și a început să tușească în martie. Tusea a devenit însă „absolut terifiantă” și a avut nevoie de oxigen. După 6 luni, încă are simptome de COVID.

Starea ei se îmbunătățește, încă are „valuri” de simptome mai severe. Chiar și plimbarea câinelui obosește atât de mult încât nu poate vorbi în timp ce merge.

„Am articulații ciudate, aproape artritice și, în mod ciudat, acum două săptămâni, mi-am pierdut din nou simțul gustului și mirosului. E ca și cum ar fi o inflamație în corpul meu, apare și apoi dispare”, spune ea.

„Credem că studiul e cu adevărat important, pentru că am putea identifica acei oameni cu durată lungă a bolii, poate le putem oferi strategii preventive și, de asemenea, le putem urmări evoluția și ne vom asigura că vor primi recuperearea de care au nevoie”, spune dr. Claire Steves, de la Kings College din Londra.

Sursa: digi24.ro

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: