Trei companii locale conduse de femei au acoperit, cu suportul Suediei și UN Women Moldova, necesitățile de protecție a personalului din prima linie în lupta împotriva COVID-19. Iată cum s-au mobilizat și s-au reprofilat în timp record, cele trei fabrici autohtone.

Ca răspuns la pandemia COVID-19, Suedia și UN Women Moldova au oferit 28 de mii de echipamente de protecție persoanelor care activează în domeniul asistenței sociale din 36 de structuri teritoriale din țară. Costumele și măștile au fost procurate de la trei companii locale de producere conduse de  femei. Astfel, loturile procurate au servit drept  suport financiar atât pentru fabrici, cât și pentru angajații acestora care au avut un loc de muncă și au putut ridica salarii  în aceste condiții de criză.

Îmbucurător este și faptul că întreprinderile de textile s-au mobilizat foarte repede pentru a veni în ajutorul persoanelor care muncesc în prima linie.

„Noi nu am planificat și cred că nimeni pe plan mondial nu a planificat să fie această istorie cu pandemia. A fost o hotărâre foarte grea, din motiv că responsabilitatea este foarte înaltă față de personal. Am făcut o adunare și, de comun acord, ne-am hotărât că ieșim la lucru. Noi am făcut 100 de mii de haine de protecție. Noi ca și companie suntem responsabili de tot ce facem și garantăm calitatea acestui produs” – a menționat Lilia Ranogaeț, directoarea unei companii locale.

Irina Zabolotnaia, ingineră în industria textilă, ne-a prezentat costumele de protecție pe care le-a creat: „Te ciocnești cu unele greutăți, te aprofundezi în problemă și încep a apărea întrebări, spre exemplu dimensiunile, proporțiile ca să fie comod să lucrezi, iar la mijloc este viața unui om”.

„Trebuie depus efort și de lucrat cât mai repede cu atât mai bine pentru folosul oamenilor, pentru medici, pentru popor” – a menționat Ilie Bivol, cusător în cadrul uneia dintre fabrici.

Potrivit directoarei unei alte companii de textile care s-a reprofilat rapid, necesitatea de costume și măști de protecție a fost o oportunitate pentru a continua activitatea.

„Noi am înțeles foarte bine că, dacă nu ne reprofilăm și nu încercăm foarte rapid să reușim, atunci vom avea probleme financiare, nu vom putea rezista la această perioadă de inactivitate, deoarece comenzile noastre de bază au fost sistate. Și atunci noi am lucrat contra-cronometru, am înțeles că trebuie să reușim și în timp record să obținem produsul care să corespundă atât avizului sanitar, cât și cerințelor medicale. Noi avem colectivul preponderent feminin, desigur acesta a fost un suport important pentru familiile lor, pentru că ele au activat, au avut salarii” – a adăugat Evelina Zara, directoare a unei companii locale.

Ina Peșterean, constructor-modelieră se simte mândră că, împreună cu colegii săi, a contribuit la oferirea suportului pentru personalul din prima linie: „Mi-a părut bine că am putut să ajutăm la salvareasituației în țară, totodată ne-am bucurat că avem și de lucru și putem ajuta, deci au fost două sentimente”.

UN Women, cu susținerea financiară din partea Suediei, și-au propus drept scop nu doar donația echipamentelor de protecție asistenților sociali din mai multe regiuni ale țării, dar și susținerea businessului feminin și dezvoltarea economiei naționale.

„Fiecare în parte a venit și a scris o cerere că: da, este de acord să iasă în pandemie ca să fie de ajutor medicilor, polițiștilor și tuturor persoanelor care au fost în prima linie. Pe parcurs, doamna directoare ne-a dat indicații că trebuie să creăm combinezon de unică folosință. Chiar în primele zile productivitatea nu a fost așa cum ne așteptam, ca până la urmă să ajungem să coasem câte 17 mii de măști pe zi. Eu am văzut la știri combinezoanele noastre, am simțit așa o mândrie. Cum îi vedeți îmbrăcați în costumele noastre pe domni sau doamne în paltoane, rochii, fix așa avem o mândrie că putem ajuta și medicii”, spune Inga Gavriliță, ingineră șefă a unei fabrici de confecții de la noi.

Urmăți întreg reportajul în imaginile de mai jos:

UN Women Moldova a asigurat și transportarea echipamentelor prin companii locale în fiecare raion din țară pentru a ajunge la beneficiarii finali.  În prezent,  valoarea totală a asistenței oferite de UN Women cu sprijinul financiar al Suediei în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 se ridică la 215 mii de dolari.