Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a organizat astăzi o conferința de presă privind lansarea săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice, cu genericul „Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice”

În cadrul evenimentului au participa ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic și directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati.

În cadrul conferinței s-a discutat una dintre principalele ameninţări la adresa sănătăţii publice în Republica Moldova, rezistența la antibiotice.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș a vorbit despre cauzele și măsurile ce sunt întreprinse pentru depășirea acestei probleme.

„Cauzele acestei probleme sunt variate, dar în primul rând se datorează prescripției excesive a antibioticelor și întreruperea tratamentului, utilizarea excesivă a antibioticilor în alte domenii, precum zootehnia și piscicultura, lipsa antibioticilor noi, dar și nerespectarea măsurilor de igienă. În fiecare an în lume se înregistrează circa 440 mii de cazuri de tuberculoza cu rezistență multiplă la medicamente, iar 81 de mii de cazuri sunt înregistrate în regiunea noastră, regiunea Europeană. Odinul cu privire la eliberarea și prescrierea medicamentelor a fost modificat și conform acestuia: farmaciștii nu mai pot oferi antibiotice în lipsa rețetei, iar acest ordin mai obligă farmaciile să păstreze timp de 30 de zile rețetele scrise de medicul de familie” a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

Prezent la conferință directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati  a ținut să explice, să informeze și să atenționează  asupra riscurilor utilizării necontrolate a antibioticelor la animale.

Utilizarea abuzivă şi excesivă a antibioticelor în fermele de animale stimulează rezistenţa bacteriilor care se poate răspândi și la oameni prin consumul alimentelor de origine animală.

„Agenția are grijă de toate punctele vamale. Toate medicamentele fiind supuse unui control”, a adăugat  Vsevolod Stamati

Organizatorii conferinței au mai anunțat că pe parcursul acestei săptămâni se vor organiza în instituțiile medicale, dar și școlare diferite activități de educare și informare cu privire la acest fenomen. Conferința de presă a fost încheiată cu un flash mob.