Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen se află azi într-o vizită de lucru la Chișinău și s-a întâlnit cu șefa statului Maia Sandu. În cadrul conferinței de presă susținute de cele două oficiale, președinta Comisiei Europene anunță un pachet de susținere energetică.

„Eu sunt foarte bucuroasă că Republica Moldova este acum o țară cu statut de candidat aderare la Uniunea Europeană. Ați meritat-o! Este o recunoaștere clară a agendei decisive pro-europene și axate pe reforme. Acest lucru e și mai impresionant și atunci când luăm în calcul circumstanțele extrem de dificile cu care se confruntă țara dvs din cauza războiului cu Ucraina. Și vă rog, să fiți siguri că noi vă suntem alături în acest proces. În ultimul an, Uniunea Europeană a acordat 840 de milioane de euro în împrumuturi și granturi nerambursabile R. Moldova.

Acum, Rep. Moldova se confruntă cu o criză energetică acută, care ține atât de alimentarea cu gaze și energie electrică cât și de modul de a vă permite să achitați pentru aceste resurse. Noi ne vom asigura că vom face tot posibilul ca dumneavoastră să faceți față acestei crize. Iată de ce, am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru R, Moldova. Două sute de milioane de euro vor fi acordate în caz de necesitate, pentru ca R. Moldova să-și acopere nevoile de gaze. O sută de milioane în granturi și o sută de milioane – împrumuturi, de la 1 ianuarie 2023. Pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentar vor fi acordați ca suport bugetar, pentru a acorda susținere celor mai vulnerabile persoane. Acesta este suport bugetar țintit”, a afirmat Ursula von der Leyen.