O mămică în devenire e pregătită să aducă pe lume un copil sănătos. Totuși, în perioada de așteptare a bebelușului pot apărea situații neprevăzute, legate de starea de sănătate a mamei. Deși nu aveți simptome vizibile care să vă creeze disconfort, se prea poate ca o analiză de laborator ce determină prezența bacteriilor în urină să fie una dintre cele mai întemeiate cauze pentru a lua antibiotic în perioada sarcinii.

Antibioticul este o substanță organică produsă de unele microorganisme, care împiedică dezvoltarea anumitor microbi. În prezent, există peste 100 tipuri de antibiotice, să trateze o gamă largă de infecții.

Evitați tratamentul fără prescripția medicului

Terapia antibacteriană se realizează doar la indicația medicului. Doctorii cunosc cel mai bine care sunt clasele de antibiotice permise în sarcină. Eficiența tratamentului ține extrem de mult de acest aspect. Este foarte important să respectați dozele și timpul de administrare al preparatelor. De foarte multe ori pacientele iau antibiotic timp de 3 zile, perioadă în care încep a simți îmbunătățiri a sănătății, apoi brusc încetează tratamentul. Este o acțiune și o decizie greșită din partea persoanei bolnave.

De ce nu e bine să oprim administrarea antibioticului înainte de vreme?

Deoarece bacteriile din corpul dvs. nu sunt omorâte până la sfârșit, iar rezistența lor crește. Astfel, la o administrare ulterioară a antibioticului, acesta nu va fi eficient.

Antibioticele se utilizează doar dacă nu este există altă opțiune de tratament sau dacă netratarea afecțiunilor pot avea efect și mai nociv asupra sănătății fătului, decât tratamentul în sine.

Atunci când în urină apare o bacterie, este primul pas spre o pielonefrită sau cistită. În timpul sarcinii, corpul femeii trece printr-un șir de schimbări hormonale. Se mărește considerabil concentrația progesteronului. Acest hormon poate slăbi elasticitatea uretrei, creând astfel predispoziție către instalarea pielectazie – dilatarea anormală a bazinului renal. Această afecțiune este specifică pentru al treilea trimestru de sarcină și poate crea probleme grave de sănătate.

Mărirea placentei la fel poate avea un impact negativ asupra funcționării rinichilor. Pe măsură ce copilul crește, se produce o dilatare a placentei și o presiune asupra rinichilor. Cea mai frecventă bacterie ce produce o infecție urinară este Escherichia Coli – aceasta poate cauzata ciuperci, virusuri și bacterii.

Recomandări

  • Respectați programul de vizite la medicul de familie pentru a nu face parte din categoria pacientelor care trebuie să administreze antibiotic.
  • Hidratați-vă la timp. Volumul de lichide îl alegeți în funcție de necesitățile voastre.
  • Mersul regulat la WC este o măsură de prevenire a apariției infecțiilor urinare.

Distribuie articolul: